Suomalainen somekansa vähät välittää turvallisuussuosituksesta – moni julkaisee lomakuvia, vaikka koti on tyhjillään

Sosiaalisen median käyttäjiä varoitellaan usein julkaisemasta lomaltaan kuvia, joista paljastuu, että asukkaat ovat poissa kotoa. Tuoreen kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen kuitenkin julkaisee lomakuviaan esimerkiksi Facebookissa.

Videolla astetta upeampi lomakokemus: Valas yllätti punnerrustreeniä tekevän miehen!

Asuntomurron ehkäisemiseksi on syytä harkita, kuinka avoimesti mainostaa lomaansa sosiaalisessa mediassa – erityisesti, jos sometilin yksityisyysasetukset sallivat kuvien leviämisen laajalle joukolle.

"Mökkiviikonlopun aikana takaovesta oli rikottu lasi ja saatu näin ovi auki. Perintökorut oli viety. Miehen työkone varastettiin. Kaikki vaatekaapit oli myllätty. Vuodetekstiilit ja vaatteet olivat lattialla".
– Vastaus kyselyssä

Turvayhtiö Verisure kysyi lomakäyttäytymisestä yli 1500 suomalaiselta. Kyselyyn vastanneista joka neljäs, siis 26 prosenttia aikuisista, julkaisi lomakuvia matkansa aikana, vaikka koti on tyhjillään. Nuoret 18–29-vuotiaat olivat erityisen innokkaita kertomaan lomastaan reaaliaikaisesti, sillä heistä jopa puolet kertoi lomastaan somessa.

– Ammattimaiset murtovarkaat saattavat käyttää sosiaalisen median kanavia hyödykseen selvittääkseen sopivia kohteita. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, kuinka laajalle kansalle lomastaan huutelee, sanoo Verisuren turvallisuusasiantuntija Tommi Heinimo.

Loman aikana kannattaa myös pohtia, että myös tutkimuksen mukaan tauko Facebookista tekee terää!

Joka kolmas stressaa, jäikö kahvinkeitin päälle

Vaikka suomalaiset julkaisevat lomakuviaan verrattain huolettomasti, he ovat silti melko tarkkoja erityisesti paloturvallisuuteen ja vesivuotoihin liittyvistä turvallisuusriskeistä. Selvästi yli puolet, noin 60 prosenttia, vastanneista kertoi sulkevansa astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen vesikytkimet vuodon estämiseksi sekä irrottavansa sähkölaitteiden töpselit seinästä, kun koti jää tyhjilleen useammaksi päiväksi.

– Yllättävän monia kodin turvallisuusasiat myös stressaavat loman aikana, sillä yli puolet suomalaisista jää miettimään, jäikö jokin turvallisuusasia tekemättä, kun he ovat poistuneet kotoaan, Heinimo kertoo.

Yleisin stressin aihe oli kahvinkeitin tai jokin muu sähkölaite: lähes joka kolmas jäi pohtimaan, jäikö kahvinkeitin tai jokin muu sähkölaite päälle.

Tee nämä toimenpiteet ennen lomalle lähtöä!

  1. Laita sähkölaitteet kokonaan pois päältä, älä jätä niitä edes virransäästötilaan.
  2. Sulje veden kierto pääkytkimestä vuodon estämiseksi.
  3. Yleinen kulkureitti pientaloon on katseilta suojassa oleva takaovi. Murtovarkaat yrittävät usein sisään rikkomalla oven ikkunan. Pidä siis huoli, että myös takaovi on riittävästi suojattu ja ovessa on hyvät lukot.
  4. Pyydä naapuria keräämään postit. Täysi postilaatikko on varkaille viesti siitä, että ketään ei ole kotona.
  5. Jos asut pientalossa, jätä pihalle puutarhavälineitä tai lasten leluja. Jätä myös verhot auki. Näin koti näyttää asutulta.
  6. Älä jätä mitään arvokasta esille ikkunan läheisyyteen, vaan sijoita arvotavarat kaappeihin.
  7. Valokuvaa ja luetteloi kotona säilyttämäsi arvo-omaisuus. Näin poliisin on helpompi jäljittää anastettu omaisuus.
  8. Pyydä naapuria aika ajoin tarkistamaan piha ja kotisi oven edusta. Murtovarkaat usein tarkkailevat kohteita usein päiviä etukäteen tarkistaakseen, ovatko asukkaat lomalla. Varkaat asettavat esimerkiksi pienen esineen oven ja karmin väliin ja käyvät myöhemmin tarkastamassa, onko se pudonnut.
  9. Älä julista sosiaalisessa mediassa olevasi lomalla ja kotisi tyhjillään – etenkin, jos osoitetietosi ovat julkisesti saatavilla. Lisäksi kannattaa miettiä, haluatko aina jakaa paikkatietoa päivityksesi mukana.
  10. Pidä yksityisyysasetukset sellaisina, etteivät ulkopuoliset tiedä, missä liikut.

Tutkimuksen toteutti Verisuren toimeksiannosta YouGov Finland. Tiedot kerättiin web-kyselynä 9.4.–12.4.2018 YouGovin kuluttajapaneelissa. Kyselyyn vastasi 1513 suomalaista ja lähtöotos muodostettiin ja lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

Lähde: Verisure Oy

Lue myös:

    Uusimmat