Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan Facebookin käytön lopettaminen saattaa vähentää stressihormonin määrää elimistössä, ainakin hetkellisesti. Toisaalta sosiaalisesta verkostosta irrottautuminen näytti laskevan mielialaa.
Yllä olevalla videolla mietitään, miten paljon some vie vapaa-aikaa.
Australian Catholic University –korkeakoulun ja Queenslandin yliopiston tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan tauko Facebookin käytöstä näyttäisi vähentävän stressihormoniksikin kutsutun kortisolin määrää elimistössä. Pidemmällä tähtäimellä sosiaalisesta verkostosta irrottautuminen näytti kuitenkin masentavan testihenkilöitä, ja moni odotti pääsevänsä taas kirjautumaan sisään, kertoo Sciencealert.com-sivusto.
Ristiriitaiset tulokset viittaavat tutkijoiden mielestä siihen, että terveyden kannalta parempaa olisi pitää silloin tällöin Facebook-taukoja kuin lopettaa palvelun käyttö kokonaan.
Tauko vähensi stressiä
Journal of Social Psychology –lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 138 henkilöä, jotka jaettiin kahteen ryhmään. 60 osallistujaa lopetti Facebookin käytön viideksi päiväksi, ja 78 henkilöä jatkoi palvelun käyttöä tavalliseen tapaan.
Ennen testiä ja sen jälkeen testihenkilöiden syljestä mitattiin kortisolin määrä ja heiltä kysyttiin mielialaan, yksinäisyyteen ja elämäntyytyväisyyteen liittyviä kysymyksiä.
Tutkimuksessa saatiin kaksijakoisia tuloksia. Toisaalta osallistujien stressi näytti hellittävän tauon myötä, mutta toisaalta moni kertoi olevansa tyytymättömämpi elämäänsä ilman Facebookia. Moni nimittäin koki jäävänsä paitsi kaveripiirin tapahtumista ja iloitsikin päästessään takaisin palvelun pariin.
Tutkimuksen tekoon osallistui psykologi Eric Vanman Queenslandin yliopistosta. Hänen mukaansa jotkut näyttävät jumiutuneen kierteeseen, jossa Facebookista pidetään taukoa, koska se stressaa ja hetken kuluttua sinne palataan takaisin, koska ei haluta jäädä yhteisön ulkopuolelle. Tämän vuoksi he ovat hetken kuluttua jälleen stressaantuneita ja ottavat uuden aikalisän.
Paluuseen syynä yksinäisyys
Yhteisöpalvelut ovat olleet osa elämäämme vasta kymmenisen vuotta. Vielä ei tiedetä, miten äkillinen pääsy satojen ystävien joukkoon vaikuttaa fyysiseen ja henkiseen terveydentilaamme.
Australialaistutkimuksen tuloksistakaan ei voi tehdä koko Facebookin käyttäjäkuntaa koskevia johtopäätöksiä, sillä koe kesti vain viisi päivää ja testattavia oli niin vähän.
Vanmanin mukaan pitää tutkia vielä enemmän Facebookin vaikutusta stressihormonin määrään ja mielenterveyteen. Laajempi tutkimus kortisolitason ja sosiaalisen median käytön vaikutuksen välisestä yhteydestä olisi tarpeen.
– Emme tiedä, kuinka pitkä aika tarvitaan, jotta kortisolin määrä vähentyy ja milloin sen määrä alkaa taas nousta, ennen kuin Facebookia alkaa jälleen käyttää, hän kertoo Psypost.org-sivustolle.
Voi olla niinkin, että ensimmäisinä päivinä lopettamisen jälkeen olo paranee, mutta pidemmällä tähtäimellä ihminen kokee olonsa yksinäiseksi, mikä taas alkaa lisätä kortisolin määrää.
Tämä tutkimus antaa kuitenkin viitteitä siitä, että stressillä ja somella olisi yhteys. Pieni tauko tekisi hyvää itse kullekin.
Lähteet: Sciencealert.com, Inquisitr.com