Rioon pyrkiviltä venäläisiltä yleisurheilijoilta vaadittavat kriteerit selviävät tiistaina Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) kokouksessa.
Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti perjantaina jatkaa Venäjän yleisurheilijoiden porttikieltoa kansainvälisiin kisoihin, mutta jätti päätökseensä takaportin.
Siitä Rioon voivat luikahtaa venäläisurheilijat, jotka pystyvät todistamaan olleensa dopingjärjestelmän ulkopuolella ja tarkassa testauksessa. Tämän takaportin leveys ja korkeus määritellään KOK:n tiistaiksi Lausanneen kutsumassa "huippukokouksessa".
- Miten se (olympiakelpoisuus) todetaan, se on summitin lopputulos. Jotain kriteerejä täytyy asettaa esimerkiksi testimäärille, ennakoi Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen.
IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe ennakoi, ettei olympiakisoihin pääsevien venäläisten yleisurheilijoiden määrästä tule isoa.
- Ei kannata lähteä siitä ajatuksesta, että määrästä tulee iso. Meillä on dopinglautakunta, ja se tekee päätöksen jokaisesta urheilijasta yksitellen. Osa noista urheilijoista voi olla venäläisiä, jotka ovat asuneet sopivan ajan Venäjän ulkopuolella mutta voi olla myös sellaisia, jotka eivät, Coe sanoi AFP:n mukaan.
Australian olympiakomitean puheenjohtaja John Coates ehti jo ennakoida, että porttikielto kansainvälisiin kisoihin voi odottaa muitakin Venäjän edustajia kuin yleisurheilijoita.
- Olen lukenut syytöksiä myös koskien Venäjän uintia, joten Kansainvälinen uimaliitto epäilemättä tutkii asiaa. Odotan myös että Kansainvälinen painonnostoliitto tarkastelee tiukasti Venäjää, Coates sanoi AFP:n mukaan.
Risto Niemisen mielestä tämä on hyvinkin mahdollista, mutta ennen Rioa päätöksiä tuskin ehditään tehdä.
"Tulkitaan lisäsanktioksi"
Venäjän reaktiot IAAF:n päätökseen kertoivat nöyryytyksen tunteesta. Presidentti Vladimir Putin tuomitsi porttikiellon epäreiluksi, ja Venäjä kertoi aloittaneensa rikostutkinnan Grigori Rodshenkoa vastaan, koska Rodshenko oli "vahingoittanut valtion etuja". Rodshenko johti antidopinglaboratoriota Sotshin talviolympiakisoissa 2014 ja kertoi viime kuussa New York Timesille, miten kisoissa testinäytteitä vaihdettiin puhtaisiin.
2:09
Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro arvioi, että nöyryytyksen voimaa lisää lännen ja Venäjän välien nykyinen kireys.
- Lännen ja Venäjän välit ovat huonoimmillaan sitten uuden Venäjän syntymisen jälkeen, ja pakotteet Venäjää vastaan ovat voimassa. Tässä tilanteessa tämä päätös tulkitaan Venäjällä lisäsanktioksi, Kangaspuro sanoi.
Presidentti Vladimir Putinin valtakaudella Venäjä on upottanut valtavia panostuksia urheiluun.
- Tämä on ilman muuta suuri maine- ja arvovaltatappio Venäjälle ja henkilökohtaisesti Putinille. Sotshin olympiakisoilla haluttiin korostaa Venäjän kansainvälistä merkitystä ja sama pätee vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoihin. Urheilu on selkeästi yksi symbolisen politiikan välineistä, Kangaspuro arvioi.
Sebastian Coe sanoi perjantaina Venäjän perineen Neuvostoliiton dopingkulttuurin.
- Doping liittyy nyky-Venäjän pyrkimykseen olla keinolla millä hyvänsä urheilun suurvalta. Se on ollut keino lähteä nostamaan urheilumenestystä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisessä tilanteessa, jossa urheilumenestyskin romahti, Kangaspuro arvioi.