Suomalaisasiantuntija nimesi Venäjän mahdollisuuden vapautua dopingpannasta – "Tällaisesta rikkomuksesta on rangaistava"

Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n pääsihteeri Teemu Japisson pitää Venäjän saamaa neljän vuoden dopingpannaa täysin oikeana ratkaisuna. 

Maailman antidopingkomitea Wada päätti maanantaina sulkea Venäjän olympialaisista ja MM-kisoista neljän vuoden ajaksi. Panna koskee myös urheilun arvokisojen järjestämistä.  

– Minun ja SUEK:n mielestä on erittäin hyvä asia, että Wada päätti näin. Tämä lisää maailman antidopingsäännöstön uskottavuutta. Kun näin vahva rikkomus havaitaan, siitä myös rangaistaan, päätöstä hyvin perusteltuna pitänyt Japisson kommentoi MTV Urheilulle. 

Päätös perustuu Venäjän dopingtestitulosten manipulointiin ja todisteiden tuhoamiseen. Syyllisiä ei ole ainakaan vielä pystytty yksilöimään. 

– Toiminta on ollut niin laajamittaista, ettei kyse hyvin todennäköisesti ole yhden yksittäisen ihmisen tekemisistä, Japisson toteaa.

SUEK-pomo listaa myös ne keinot, joilla Venäjä voi palauttaa täysivaltaiset urheiluoikeutensa. 

– Tämä päätös on hyvin vahva signaali siitä, että heidän tulee laittaa antidopingjärjestelmänsä kuntoon. Tämä on se isoin viesti.

– Venäjän antidopingtoimisto Rusada jatkaa toimintaansa. Nyt on tärkeää, että Venäjä alkaa valtiona vahvasti edistämään antidopingtoimintaansa. Rusada pitää siis saada toimimaan erittäin hyvin. Meidän ymmärtääksemme Rusadalla on halua kehittää omaa toimintaansa, mutta Venäjän kokonaispanos ei ole tällä hetkellä tarpeeksi hyvässä kunnossa, Japisson taustoittaa.

Silti venäläisiä mukana, EM-jalkapallo ei vaarassa

Ne venäläisurheilijat, jotka pystyvät osoittamaan käyneensä testeissä ja olleensa antidopingjärjestelmän piirissä, saavat edelleen osallistua arvokisoihin, mutta neutraalin lipun alla. 

Tämä käytäntö oli käytössä muun muassa Pyeongchangin talviolympialaisissa, joissa oli mukana noin 170 venäläisurheilijaa. 

Suomalaisittain mielenkiintoa pannassa herätti kielto arvokisojen järjestämisestä. Venäjä on yksi jalkapallon EM-isännistä ensi kesänä, ja ensimmäisen arvokisapaikkansa saavuttanut Suomi pelaa juuri Venäjän kanssa samassa lohkossa. 

Vaikka panna tuli voimaan, Pietariin annetut ottelut järjestetään suunnitelmien mukaisesti, sillä EM-kisat eivät ole globaalit ja järjestelyt ovat jo pitkällä. 

– Tämä päätös on mielestäni kohtuullinen, Japisson toteaa. 

Venäjällä on oikeus valittaa Wadan päätöksestä kolmen viikon kuluessa urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin. 

– Oletan, että Venäjä tekee tämän, ja päätös menee ensi vuoden puolelle. Minulla on kuitenkin käsitys, että tämä on valmisteltu niin tarkasti, että päätös kestää myös CAS:n kriittisen tarkastelun, Japisson päättää. 

Lue myös:

    Uusimmat