SS-mies Jorma Laitisen sotapäiväkirjat vuosilta 1941–1943 on julkaistu kirjassa Kiitoskortti Hitleriltä. Päiväkirjoissaan Laitinen kertoo avoimesti sodan hirveyksistä ja pienistä iloista.
Itälappilainen Jorma Laitinen ei kierrellyt kirjoittaessaan päiväkirjoihinsa itärintamasta, jossa hän taisteli SS:n Wiking-divisioonassa kuorma-auton kuljettajana.
Lue myös: Miten 1400 suomalaisnuorta päätyi Waffen-SS-taistelijoiksi? Neljä tärkeintä syytä
Päiväkirjamerkinnöissä ronskia kritiikkiä saavat niin saksalaiset kuin köhivä ruokahuoltokin. Ilojakin oli. Niistä tärkeimmiksi nousevat suomalaisten tapaamiset ja naiset.
– Sain aukaista pulloni pirtua. Täällä on paljon naisia, joita pojat ovat naineet pirtua vastaan, runoilee Laitinen vajaa kaksi kuukautta sen jälkeen, kun Saksa oli aloittanut hyökkäyksensä Neuvostoliittoon.
Laitinen ei tarkenna, olivatko nämä ”pojat” suomalaisia vai saksalaisia.
Naiset vetivät puoleensa
Omista rintama-ajan naisseikkailuistaan SS-mies Laitinen on päiväkirjoissaan vaitonainen. Naisten rooli Laitisen päiväkirjamerkinnöissä kasvaa, kun hän haavoittuu. Tykistökeskityksestä alkanut sairaalaelämä kestää kuukausia.
– Olin saattamassa uutta tuttavaani kotiin ja hyvään yhteisymmärrykseen pääsimmekin. Tapaan häntä jälleen pian, kertoo Laitinen kahvilavierailunsa romanttisesta päätöksestä.
Seuraavana päivänä kaksikko näkikin uudelleen. Laitinen kertoo auliisti, miten mukavaa on kun haavoittuneena pääsee taas tutustumaan naisiin.
– Kävin ensin hiukan ryyppäämässä. Tuli juteltua kaikkien naisten kanssa, jotka vain näin, Laitinen kirjoittaa.
Lue myös: Suomalaisia SS-vapaaehtoisia simputettiin ja solvattiin – turhautuminen purettiin ryyppäykseen: ”Suomalaiset saivat jopa keskitysleirirangaistuksia”
Sota venäläisiä vastaan ei ollut sokaissut päiväkirjan pitäjää.
– Tänään on ilmestynyt uusi, muuten aika kaunis, ryssän nainen, toteaa Laitinen sairaalassa maatessaan.
Laitinen todisti juutalaisten tappamisen
Suomalaisten SS-sotilaiden teoista itärintamalla on puhuttu paljon viime vuosina. Keväällä 2018 valtioneuvoston kanslia ilmoitti, että se on tilannut riippumattoman selvityksen suomalaisten SS-miesten roolista juutalaisten ja siviilien tappamiseen itärintamalla.
Kansallisarkiston selvityksen tulos oli, että suomalaiset SS-miehet hyvin todennäköisesti osallistuivat juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmiin.
Laitisen päiväkirjamerkintöjen perusteella on selvää, että SS-divisioona Wikingissa mukana olleet suomalaiset ainakin tiesivät juutalaisten kansanmurhasta, Jari Vilén ja Markku Jokisipilä kirjoittavat Kiitoskortti Hitleriltä -kirjassa.
– Naiset naidaan, jos ei anna niin ammutaan. Juutalaiset tapetaan joko käsikranaatilla tai ampumalla, kuvaa Laitinen ilmeisesti saksalaisten toimia.
Lue myös: Suomalaiset SS-miehet osallistuivat sotarikoksiin
Vilén ja Jokisipilä tulkitsevat, ettei Laitila ainakaan tässä vaiheessa sotaa osallistunut itse näihin tekoihin. Tätä he perustelevat sillä, että Laitinen kirjoittaa passiivissa ja kuvauksessa on karu sävy.
SS-miehestä tuli taksikuski
Kirjan nimi Kiitoskortti Hitleriltä viittaa korttiin, jonka haavoittunut Laitinen sai kiitokseksi sotilaspalveluksestaan Saksalle. Suomalaiset SS-miehet kotiutettiin alkukesästä 1943 ja joukko-osasto lakkautettiin saman vuoden heinäkuussa.
Yhteensä 1408 suomalaisesta SS-miehestä kaatui itärintamalla 256. Palanneet sotilaat palvelivat toisen maailmansodan loppuun Suomen armeijassa. Tuona aikana heistä kaatui vielä 117.
Lue myös: Näin 25-vuotias iisalmelainen Ensio päätyi SS-joukkojen sotilaspapiksi – ja kääntyi fasismia vastaan: ”Ei suomalaisia natseiksi näin käännytetä”
Sotainvalidi Laitista ei enää lähetetty rintamalle, vaan hän palasi kotiinsa Kemijärvelle. Siviilinä Laitinen työskenteli VR:n puutavaratoimistossa ja sodan jälkeen taksiyrittäjänä. Laitinen myös avioitui ja sai kaksi lasta.
Laitinen kuoli päivän askareiden päätteeksi 24.8.1999, Vilén ja Jokisipilä kirjoittavat.