Kouvolalainen Sakari Haikala on yksi noin 1 400 suomalaisesta vapaaehtoisesta veteraanista, joka on taistellut Hitlerin Waffen-SS -valiojoukoissa vuosina 1941–43. Hänen sotavuosistaan kirjoittaa Yle.
Sakari Haikala kertoo Ylen haastattelussa, että yksi syy hänen Saksaan lähtöönsä oli talvisota, jonka pommitukset vaikuttivat 16-vuotiaaseen suojeluskuntapoikaan syvästi.
Välirauhan aikana Haikala tapasi kaverinsa, joka kertoi lähtevänsä sotilaskoulutukseen Saksaan. Päätös omasta lähdöstä syntyi saman tien, sillä vain Saksan koettiin olevan riittävän vahva Neuvostoliiton voimaa vastaan.
Rautateillä apulämmittäjänä työskennellyt Haikala värväytyi SS-joukkoihin keväällä 1941. Kouvolasta lähti kaikkiaan lähes 30 muutakin nuorta miestä Saksaan sotimaan.
250 suomalaista SS-miestä kaatui Saksan univormussa
Koska kotimaa meidät lähetti – SS-mies Sakari Haikala Hitlerin eliittijoukoissa -kirjan tekijä, tietokirjailija ja filosofian tohtori Mirja Turunen arvioi, että moni lähtijöistä halusi talvisodan jälkeen hyvitystä sodan tappioihin. Turusen mukaan pestistä myös maksettiin hyvin sen ajan mittapuun mukaan.
Turusen mukaan SS-armeija vaati sotilailtaan fanaattista uhrautumista ja melkein itsemurhamaista sitkeyttä. Kaikkiaan noin 250 suomalaista SS-miestä kuolikin saksalainen univormu yllään.
Natsi-Saksan julmuuksiin osallistumisesta ja esimerkiksi juutalaisten julmasta kohtelusta suomalaisia ei Turusen mukaan voi syyttää.
– He eivät olleet juutalaisvainojen kanssa tekemisissä. He olivat etujoukoissa, hyökkäsivät ensimmäisenä ja jatkoivat matkaa. Perässä tulleet joukot olivat keskeisiä julmuuksissa, Turunen arvioi.
Lähtö ei kaduttanut
Suomalaiset Waffen-SS:n sotilaat päätyivät kovimpiin taisteluihin itärintamalle Ukrainaan ja Kaukasukselle. Siitä huolimatta Haikalaa lähtö ei kaduttanut.
– Ajattelimme, että kun ollaan leikkiin ruvettu, niin kestetään se loppuun, Haikala toteaa Ylellä.
Esimerkiksi Tanskassa ja Norjassa SS-miehiä vastaan nostettiin Saksan palvelusajan jälkeen syytteitä. Suomessa syytteitä ei nostettu, koska valtio oli heidät lähettänyt taisteluun.
Kotimaassa SS-miestä kiusattiin
Kouvolaan palattuaan Haikalasta tuli veturinkuljettaja. Koulutusaikana Helsingin konepajassa häntä kiusattiin eri tavoin.
– Natsiksi ja Hitlerin verikoiraksi minua on haukuttu monta kertaa ja olen joutunut nyrkkitappeluihinkin. – En häpeä tekojani. Olen taistellut Suomen puolesta kahdessa armeijassa, myös jatkosodassa Suomen armeijassa mukana ollut Haikala kertoo Ylen haastattelussa.
MTV Uutiset haastatteli keskitysleiriselviytyjää Marian Turskia toukokuussa 2016.
7:35