Nippu kotimaisia automaahantuojia ryhtyy yhteistyöhön vetyautojen ja -infrastruktuurin edistämiseksi Suomessa. Vetyauto on käytännössä sähköauto, jota ei ladata, vaan tankataan.
Hyundai Motor Finland, Iveco Finland, Veho, Scania Suomi ja Toyota Auto Finland ovat muodostaneet yhteistyöverkoston vedyn liikennekäytön edistämiseksi Suomessa.
Sekä Toyota Auto Finlandin toimitusjohtajan Heikki Freundin että Hyundain Suomen-viestintäpäällikön Saara Vainion mukaan tärkein yksittäinen tarvittava tekijä on tankkausverkoston rakentaminen. Freund ja Toyotan Suomen tiedotuspäällikkö Pekka Karvinen painottavat myös valtiovallan mukaantulon tärkeyttä.
– Koska markkina on niin pieni, koemme yhteistyön eri maahantuojien osalta järkeväksi ratkaisuksi kehittämisen ja vaikuttamisen osalta. Vedyn tai vetyautojen saatavuus ei ole ongelma, Toyota Mirai -vetyauton toisen sukupolven tuliterää uutuutta Kauppalehdelle esitellyt Karvinen sanoo.
Lue myös: Toyota aikoo tuoda vetyautot Suomeen isosti – ensimmäiselle mallille kova hintalupaus
Mercedes-Benziä maahantuovan Vehon lehdistöpäällikkö Pekka Koski alleviivaa myös tiedonkeruun, ja sen viranomaisille ja päättäjille toimittamisen tärkeyttä, jotta vety otettaisiin huomioon erityisesti raskaan kaluston liikennepolttoaineena.
Toyotan näkemys on, että Suomessa tulee olemaan monta eri liikenteen käyttövoimaa, ei yhtä voittavaa. Erityisesti raskaan kaluston ja pitkien etäisyyksien suhteen vety tulee olemaan tärkeä vaihtoehto.
Vety ei syrjäytä käyttövoimana sähköä, vaan on osa sähköistämistä. Suomessa tuotetun hukkavedyn energialla liikuttaisi jo nyt 20 000 vetyautoa.
Kiihtyvä vetybuumi
Tällä hetkellä Suomessa ei ole vetytankkausasemia. Parhaillaan käynnissä olevan Toyota Mirain Euroopan esittelykierroksen maista näin on meidän lisäksi vain Portugalissa. Lähimmät asemat löytyvät Tukholmasta ja Riikasta. Pärnuun tankkausasema on juuri rakenteilla.
Vety on syytä ottaa erittäin tosissaan yhtenä tulevaisuuden päästöttömän sähköliikenteen mahdollistavista liikennepolttoaineista. Japani ja EU, sekä Kalifornian alue Yhdysvalloissa ovat jo aikaa sitten aloittaneet valmistautumisen vety-yhteiskuntaan.
Myös Suomessa sijoittaminen vetyyn on kasvanut, ja esimerkiksi Fortum, Neste ja Wärtsilä ovat lähteneet mukaan kiihtyvään vetybuumiin.
Uusiutuvalla sähköllä vedestä tuotetun ”vihreän vedyn” lisäksi aiheen ympärillä kuplii niin sanotun harmaan vedyn tuottamisen ympärillä.Se tehdään fossiilisesta maakaasusta niin, että syntyy vetyä ja hiilidioksidia. ”Sininen vety” taas tuotetaan myös maakaasusta, mutta syntyvä hiilidioksidi otetaan talteen ja varastoidaan.
Monipuolinen vety
Käyttövoimana vety on jo osoittanut hyvät puolensa. Polttokennoautojen päästöinä muodostuu pelkkää vettä, ja tankkausaika vastaa bensiinikäyttöisen auton tankin täyttämistä. Lisäksi vedyn avulla voidaan tuottaa energia lähes mihin vaan, kuten tieliikenne-, kotitalous-, ja teollisuuskäyttöön.
Vedyssä voidaan säilyttää erittäin suuria määriä energiaa. Sitä voi kuljettaa pitkiä matkoja putkistossa kaasumaisena, tai nesteytettynä ja säilöä akkusähköä taloudellisemmin. Uusin vedyn säilömismuoto on geeli tai magnesiumhydriditahna.