MTV Sportin haastattelemista jääkiekon pelaaja-agenteista valtaosa uskoo KHL:n vetävän suomalaispelaajia edelleen puoleensa omassa luokassaan olevien palkkojensa takia, mutta kuluva kausi saattaa muodostua tulevaisuuden kannalta vedenjakajaksi.
Kyselyyn vastasi kaikkiaan seitsemän agenttia, jotka kaikki kuuluvat Suomen jääkiekkoilijat ry:n rekisteröityjen agenttien joukkoon. Osa halusi kommentoida asiaa mieluummin nimettömänä, joten tässä tapauksessa kaikkien nimet on poistettu jutusta.
KHL-seurojen palkkarästeistä puhuttiin paljon jo viime kaudella, mutta muutaman agentin kokemuksen mukaan maksuvaikeudet ovat tällä kaudella yleistyneet, jonkun mielestä jopa huomattavasti.
– Omilla asiakkaillani viivästymisessä ei ole tapahtunut hirveän suurta muutosta, mutta suomalaiseen järjestelmällisyyteen tottuneella se on aina omanlaisensa stressitekijä, yksi vastanneista kertoo.
Yksi asia on kuitenkin Venäjällä toiminut palkanmaksussa: jos seurat eivät ole kyenneet maksamaan palkkojaan, liiga on tullut hätiin ja kuitannut aina velat.
– Näin ei ole vielä ulkomaalaisille käynyt, agentti toteaa skenaariosta, että palkat jäisivät kokonaan maksamatta.
– Liiga on hoitanut tähän mennessä ulkomaisten palkat, jos seura on mennyt konkurssiin, mutta ei välttämättä jatkossa. Mutta aina Venäjällä kaikki on mahdollista, hän jatkaa.
Saataviaan voi kuitenkin alkaa periä sääntöjenkin mukaan vasta, kun palkat ovat kaksi kuukautta myöhässä. Näin ollen viivästyksistä on tullut maan tapa.
– Viime kaudella pelaajamme saivat kyllä kaikki palkkansa lopulta kokonaisuudessaan ja toivottavasti niin käy enempiä prosesseja käymättä tälläkin kaudella.
Pelaajien palkkakausi päättyy 1. toukokuuta ja siihen mennessä seurojen on suoritettava kaikki palkkarästinsä tai ne eivät saa liigalisenssiä seuraavaksi kaudeksi.
Länsi kiinnostaa, mutta palkka houkuttaa jäämään
Suomalaispelaajien määrä Ruotsin SHL:ssä on ollut jälleen hienoisessa kasvussa muutaman vuoden jatkuneen laskusuhdanteen jälkeen. ”Länsiliigoissa” pelaaminen kiinnostaa agenttien mukaan pelaajia jälleen hieman enemmän lähinnä KHL:n epävarmuustekijöiden takia, mutta Venäjällä tarjolla oleva palkka on ruplan syöksystä huolimatta edelleen erittäin kilpailukykyinen.
Yksi kyselyyn vastanneista agenteista kuvaa hyvin kolmen suuren liigan eroja ennen ja jälkeen ruplan heikkenemisen.
– Ruotsissa keskipalkka on nettona noin 115 000 euroa, Sveitsissä 175 000 ja Venäjällä 705 000 euroa (luvut käännetty dollareista).
– Pienen laskutoimituksen jälkeen tästä keskipalkasta jää tänä vuonna Venäjällä nettosummaksi ”vain” 485 000 euroa, jos kurssit kutakuinkin pysyvät tällä tasolla vielä puolitoista kuukautta.
Eli ruplan alamäestä huolimatta pelaajat saavat edelleen niin hyvää palkkaa Venäjällä, ettei monellakaan ole pelkästään tästä syystä hinkua siirtyä kiekkoilemaan muualle. Vaikka monillakin KHL-seuroilla on ollut vaikeuksia palkanmaksussa, liigasta löytyy useita suomalaispelaajia, joiden olot Venäjällä ovat itse asiassa aika hyvät. Toiset hakevat KHL:stä pelillistä haastetta, toiset isompaa palkkaa ja jotkut molempia.
Sopimuksen purkamiseen sisältyy riskejä
Viime kauden päätteeksi KHL:n suomalaistähdistä Jori Lehterä ja Petri Kontiola purkivat sopimuksensa venäläisseurojensa kanssa jahdatakseen unelmaansa NHL:ssä. Muutamat agentit pitävät mahdollisena, että sopimuksia puretaan myös kuluvan kauden päätteeksi.
– Näissä muuttuneissa olosuhteissa - lähinnä siis ruplan kurssin heikennyttyä ja KHL-seurojen heikko taloudellinen tilanne huomioon ottaen - se saattaa olla joissain tapauksissa jopa molempien osapuolten etu, agentti vastaa.
– Yksipuolinen purkaminen on aina vähän hankalampaa ja se vaatii diplomaattisia taitoja ja hyvää asioidenhoitajaa, sillä kansainvälisen jääkiekon ns. Transfer Card -käytännön johdosta seura voi jättää pelaajan seurasiirron hyväksymättä, mistä aiheutuu väistämättä pelaajalle ja varsinkin hänen agentilleen ylimääräistä työtä.