Tuoreiden tilastojen valossa suomalaiset työskentelevät entistä pidempään työelämässä.
Suomalaisten keskimääräinen työvuosien määrä on jo 38,9 vuotta. Kymmenen vuotta sitten se oli noin 30 vuotta.
EU-maista Suomea pidempään työskennellään vain Ruotsissa (42,0 v), Hollannissa (41,0 v), Tanskassa (40,0 v) ja Saksassa (39,1 v). Italiassa ja Kroatiassa työvuosia kertyy noin seitsemän vuotta vähemmän. Tiedot selviävät eurooppalaisen tilastoviraston Eurostatin uusista luvuista.
Vuodesta 2000 eurooppalaisten keskimääräinen työvuosien määrä on noussut 32,3 vuodesta 35,9 vuoteen.
Pisimpään rahaa työelämässä tienaavat käytännössä kaikki Pohjois-Euroopan työssäkävijät. EU:n ulkopuolisista kansoista islantilaiset ehdottomasti pisimpään koko Euroopassa, lähes 46 vuotta. Hyvänä kakkosena kuitenkin Ruotsi 42 työssäolovuodella. Suurista EU-maista Saksassa työssä käydään ehdottomasti pisimpään, eroa on esimerkiksi italialaisten työssäkäyntiin peräti seitsemän vuotta.
Italiassa työvuosia kertyy isoista maista vähiten
Italiassa työvuosia kertyy keskimäärin 32 vuotta, vähiten verrattuna kaikkiin suuriin teollisuusmaihin.
Kartalla näkyy, kuinka paljon työvuosia eri Euroopan maissa kertyy.
Italia on pysynyt tiiviisti otsikoissa huikean valtionvelkansa takia, ennen koronapandemiaa valtiolla oli velkaa 130 % bruttokansantuotteesta. Vain Kreikassa valtionvelkaa on Italian velkaa suurempi.
Italia on ainoa valuuttaunionin maa, jonka bruttokansantuote on painunut takaisin vuosituhannen vaihteen lukuihin. Käytännössä maassa on jo yksi sukupolvi, joka ei ole lainkaan elänyt taloudellisen kasvun vuosia. Työvuosia on vaikea kerryttää, jos työpaikkoja ei ole tarjolla.
Italiassa työttömyysprosentti on pysynyt jo kahdeksan vuotta yli kymmenessä prosentissa. Nuorisotyöttömyysaste oli viime vuonna italiassa lähes 30 prosenttia.
Myös Kreikassa ja Espanjassa nuorisotyöttömyys sekä pula työpaikoista on Italian tapaan vakava ongelma. Espanjassa ja Ranskassa työvuosia kertyy 35,4 vuotta, Kreikassa 33,4 vuotta.
Miehet työelämässä naisia pidempään
Eurooppalaisessa keskiarvossa miehet pysyvät työelämässä 38,3 vuotta kun naisille työvuosia kertyy keskimäärin 33,4 vuotta, ero sukupuolten välillä on tutkijoiden mukaan kaventunut koko ajan.
Yksi selittävä syy on monien Etelä-Euroopan maiden roolimallit, naiset ovat työelämässä huomattavasti lyhyempään kuin miehet.
Suomessa, Ruotsissa ja Virossa naiset ja miehet ovat työelämässä lähes saman ajan. Ruotsalaisnaiset työskentelevät EU-maiden naisista pisimpään (41,0 v) ja italialaiset lyhimpään (27,3 v) työelämässä.
Ainoa poikkeus EU-maista on Liettua, siellä naiset ovat miehiä pidempään työelämässä.