Bakteeriopin professori neuvoo: Näin vankistat vastustuskykyäsi korona-aikana – "Sitä pidän nyt ykkösasiana"

6:10imgProfessori Pentti Huovinen kertoo: Näin jatkuva desinfiointi vaikuttaa bakteerikantaamme.
Julkaistu 11.05.2020 19:37
Toimittajan kuva
Seppo Haaparanta

seppo.haaparanta@mtv.fi

Koronavirus iskee hyvin erilaisella voimalla sairastuttamiinsa ihmisiin. Turun yliopiston bakteeriopin professori neuvoo nyt, kuinka voit pitää omasta immuniteettikyvystäsi mahdollisimman hyvää huolta.

Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että oman kehonsa vastustuskykyä voi tukea ja kasvattaa monin tavoin. Yksi asia on muita selvästi tärkeämpi:

Jos sairastat jotain perussairautta, niin pidä huolta sen tasapainosta.

– Riippumatta sairaudesta: Älkää jättäkö lääkärikäyntejä tekemättä, jotta nämä meidän perussairaudet tulevat hoidettua. Sitä pidän nyt ykkösasiana, Huovinen painottaa.

Lue myös: Alle kouluikäinen lapsi saanut sairaalahoitoa koronaviruksen takia Suomessa

Myös perusterveiden ihmisten elintavoilla on suuri merkitys kehon kykyyn taistella mikrobeja, eli muun muassa bakteereja ja viruksia vastaan. Muun muassa ruokavaliolla on tärkeä rooli siinä, ja perinteistä ruokakolmiota kannattaa noudattaa.

– Sitten toisia asioita ovat muun muassa ruoka, stressi, uni ja liikunta, Huovinen listaa. 

– Jos näitä kaikkia katsotaan, niin esimerkiksi ruoan vaikuksesta kuidut vaikuttavat immuunivasteeseemme. On tiettyjä bakteereja, jotka pitävät kuiduista. Ne pitävät huolta suolen pinnassa olevasta limakerroksesta, joka taas estää immuunivasteen ylireagoinnin. Jos emme saa tarpeeksi kuituja, vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja kokojyvätuotteita, niin ne bakteerit kärsivät.

Voiko käsidesi haitata bakteerikantaa?

Käsidesin käyttö korostuu nyt korona-aikana. Samalla allergiatutkimukset ovat osoittaneet, että elimistömme täytyy kohdata mikrobeja, jotta vastustuskykymme kehittyy normaalisti. 

Voiko jatkuvasta käsidesin käytöstä olla jotain haittaa? Huovinen ei näe siinä riskiä.

– Käsidesiä on käytetty jo kymmeniä vuosia suomalaisissa sairaaloissa, eikä siihen ole liittynyt mitään olennaisia haittoja. Jos ajatellaan  tasapainoa mikrobien ja immuunivasteen välillä, niin käsidesi kohdistuu ainoastaan käsiin. Voidaan sanoa hieman liioitellen, että käsidesi poistaa käsistämme vain roskapöpöjä, eli viruksia, jotka aiheuttavat hengitystieinfektioita ja toki sairaaloissa sairaalabakteereita.

Suurin tartuntariskin on toinen ihminen

Maailmalta ollaan nähty uutiskuvia, joissa muun muassa Kiinassa ja Italiassa ruiskutetaan suuriakin alueita desinfiointiaineella. Onko siitä hyötyä vai kenties jopa haittaa?

–En usko, että siitä on kovinkaan paljon hyötyä. Käytännössä koronavirus varsinkin on herkkä ulkoisille olosuhteille, kuten ultraviolettivalolle ja niin edelleen. Sisätiloissa tärkeämpää on, että meillä on kohdistettu siivous sellaisiin paikkoihin, joita usein kosketellaan. 

– Kun ajatellaan ympäristön merkitystä tartuntalähteenä, niin se on selvästi pienempi kuin toinen ihminen. Ihmiset ovat selkeästi se tärkein tartuntalähde.

Lue myös: Maailmalla pelätään uutta koronavaaraa: Husin erikoislääkäri pitää vakavina tietoja uudesta lasten tulehdustaudista – Suomessa ei yhtään tapausta

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus