Suomalaiseversti: Ukrainan asevoimien komentajan vaihto voi olla Zelenskyin näkökulmasta riski

Sotilasjohdon vaihtaminen olisi Zelenskyille riski, arvioi eversti Pasi Hirvonen 2:59
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin on huhuttu vaihtavan Ukrainan asevoimien komentajan. Suomalaisasiantuntija Pasi Hirvosen mukaan tilalle on tarjolla kaksi tehtävään valmista.

Sota Ukrainassa on kestänyt 713 päivää eli lähes kaksi vuotta. Rintamalinjat eivät ole muuttuneet merkittävästi viime kuukausina, kun talvi rajoittaa laajempia operaatioita.

Viimeisen viikon aikana on uutisoitu, että Ukrainan sotilasjohto olisi menossa vaihtoon. Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtajan eversti Pasi Hirvosen mukaan vaihtamisesta ei ole varmaa tietoa eikä sen seurauksetkaan olisi välttämättä kovin toivottuja.

– Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zalužnyin on erittäin arvostettu sekä kansan että asevoimien piirissä. Ja hänen vaihtamisensa on presidentin näkökulmasta varmasti riski, mutta jos presidentti on menettänyt luottamuksensa asevoimien komentajaan, ei siinä tilanteessa ole muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa komentaja, sanoo Hirvonen.

Luottamuspulan syntysyynä voi olla komentaja Valeri Zalužnyin haastattelu Economist-lehdelle, jossa hän arvosteli tapaa, jolla sotaa on johdettu.

– Jos tästä asiasta ei ollut presidentin kanssa ennakkoon sovittu, niin voi olla, että sillä on osansa tässä luottamuspulassa, jos sellaisesta on kysymys, sanoo Hirvonen.

Mikäli huhuttu vaihto tapahtuu, onko Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyillä olemassa varteenotettavia vaihtoehtoja asevoimien johtoon? Hirvosen mukaan vaihtoehtoja on julkisuudessa ollut kaksi, toinen heistä on maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi ja toinen on Ukrainan yleisesikunnan tiedustelupäällikkö kenraaliluutnantti Kyrylo Budanov.

– Molemmat varmasti ovat tehtäviin valmiita heti, joka tietysti tässä tilanteessa on oleellista, sanoo Hirvonen.

Mikä on rintamatilanne Ukrainassa ja vaihtaako Zelenskyi sotilasjohtoa? 8:17
Viime viikolla uutisoitiin, että Ukraina ei kykene enää hyökkäämään. Kuinka paha on Ukrainan tilanne juuri nyt? Katso ylläolevalta videolta Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidonlaitoksen johtajan Pasi Hirvosen analyysi. 

Lue myös:

    Uusimmat