Julian Assange on julistettu vapaaksi

Tuomarin mukaan Assange on Yhdysvaltain kanssa tekemänsä sopimuksen myötä vapaa mies.

Yhdysvaltalainen tuomari on julistanut tietovuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen, 52, vapaaksi päättäen vuosia kestäneen oikeusprosessin. Oikeus antoi päätöksensä varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Assange tunnusti syyllisyytensä yhteen syytekohtaan vastineeksi vapaudestaan. Kyseinen syytekohta koskee maanpuolustukseen liittyvien sotilassalaisuuksien paljastamista.

Tuomarin mukaan Assange on Yhdysvaltain kanssa tekemänsä sopimuksen myötä vapaa mies.

– Tämän julkilausuman myötä näyttää siltä, että voitte kävellä ulos tästä oikeussalista vapaana miehenä, tuomari sanoi sen jälkeen, kun Assange oli tunnustanut syyllisyytensä.

Assangen asianajaja Jen Robinson kuvailee päivää historialliseksi.

– Neljätoista vuotta kestäneet oikeustaistelut ovat tänään tulleet päätökseen, Robinson kertoi toimittajille oikeustalon ulkopuolella.

Assange poistui oikeuden istunnosta antamatta lausuntoa median edustajille.

Yhdysvalloissa oikeusviranomaiset olivat aiemmin halunneet australialaisen Assangen oikeuteen useista syytteistä. Assangen syytteet liittyvät Wikileaksin vuonna 2010 julkaisemiin ja salaiseksi luokiteltuihin asiakirjoihin.

Britanniassa useita vuosia vangittuna ollut Assange vapautettiin tiistaina takuita vastaan.

Assangen määrä lentää Australiaan

Australian pääministeri Anthony Albanese luonnehtii Assangen Yhdysvaltain kanssa tekemää sopimusta myönteiseksi kehitykseksi vuosia kestäneessä oikeusprosessissa.

– Tämä on tervetullutta kehitystä, mutta tiedostamme myös, että nämä menettelyt ovat arkaluonteisia ja niitä on syytä kunnioittaa, Albanese kertoi toimittajille Canberrassa.

Wikileaks on kertonut viestipalvelu X:ssä, että Assangen on seuraavaksi tarkoitus lentää Australiaan.

Oikeudenkäynti järjestettiin Yhdysvalloille kuuluvilla Pohjois-Mariaaneilla, sillä maan oikeusministeriön mukaan Assange oli vastustanut Manner-Yhdysvaltoihin matkustamista.

Pohjois-Mariaanien sijainti Tyynellämerellä Havaijin ja Filippiinien välillä on myös lähempänä Australiaa, jonne Assangen odotetaan pian palaavan.

Oli vuosia vangittuna Britanniassa

Assange ehti olla vangittuna Britanniassa vuodesta 2019 saakka. Häntä pidettiin Belmarshin vankilassa Lontoon lähellä, vaikka hän oli jo aikaa sitten suorittanut rangaistuksen, jonka sai ehdonalaismääräyksiensä rikkomisesta.

Oikeuden mukaan oli olemassa merkittävä riski, että Assange pakenisi eikä oikeusjuttua saataisi vietyä loppuun.

Toukokuussa Assange sai valitusoikeuden brittituomioistuimen päätökseen, jonka mukaan hänet voidaan luovuttaa oikeudenkäyntiin Yhdysvaltoihin. Hän sai siten toistaiseksi jäädä Britanniaan.

Assangen valitusta Yhdysvaltoihin luovuttamisesta oli käsitelty aiemmin useassa oikeusasteessa Britanniassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi huhtikuussa Yhdysvaltojen harkitsevan Assangen vakoilusyytteiden hylkäämistä.

Aiemmin myös Ruotsi vaati Assangen luovutusta, sillä tätä epäiltiin Ruotsissa seksuaalirikoksista. Estääkseen luovutuksensa Ruotsiin Assange sulkeutui vuonna 2012 Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön, kun maa oli antanut hänelle turvapaikan poliittisin perustein.

Ruotsalaissyyttäjät keskeyttivät tutkinnan vuonna 2019 sanoen, että epäillyn uhrin uskottavasta kertomuksesta huolimatta todisteet eivät riitä tutkinnan jatkamiseen. Samana vuonna Ecuadorin uusi hallitus luovutti Assangen poliisille Britanniassa.

Lue myös:

    Uusimmat