Suomalaisia hotelleja siivoava Krislin kertoo, millainen urakka huoneen siistiminen on: "Tehdään niin hyvin ja nopeasti kuin pystytään, mutta…"

Hotelleissa on valtavasti erilaisia huoneita, joiden siivoaminen vie sen verran aikaa kuin se vie. Mutta onko sviitin siivoaminen vaikeampaa kuin tavallisen huoneen?

Lomayö hotellissa on suoranaista luksusta – pehmeät pyyhkeet ja lakanat hellivät kehoa, eikä siivoustakaan tarvitse hoitaa itse. Mutta miten rankkaa hotellihuoneen siivoaminen on? Tarkoittaako isomman huoneen varaaminen aina enemmän työtä siivoojalle? 

Alalla 11 vuotta ollut Krislin aloitti kerroshoitajana ja on nyt palveluesihenkilö. Hotelleissa toimii useita erilaisia siivoojia, joista kerroshoitaja on hotelliasukkaalle kenties tutuin – hän vastaa huoneiden siivoamisesta.

– Palveluohjaaja vetää päivää hotellissa. Yleistilojen siivooja siivoaa yleiset tilat, aulat, käytävät, vessat, kerroshoitaja huolehti huoneista, Krislin kuvaa.

"Siisteys hotelleissa pysyy, koska teemme säännöllisiä peruspesuja huoneisiin"

Hotellihuoneen siivoamiselle ei oikeastaan voi antaa tarkkaa aikamäärettä. Se vie aikaa sen verran kuin se vie.

– Tehdään niin hyvin ja nopeasti kuin pystytään, mutta ensinnä tulee laatu, Krislin sanoo.

Huoneeseen ja kylpyhuoneeseen siivoojilla on omat pesuaineensa. Käytössä on myös annostelulaite, joka takaa tasaisen pesun kaikkiin tiloihin.

– Eli kone seinällä annostelee ainetta sen verran kuin sitä tarvitaan per litra vettä. Näin kaikki annostelut ovat samanlaisia. Siisteys hotelleissa pysyy, koska teemme säännöllisiä peruspesuja huoneisiin. Hotellin kanssa on sovittu tietyt pesut ja kuinka säännöllisesti ne tehdään, jotta kaikki tilat pysyvät hyvässä kunnossa.

Esimerkiksi koristetyynynpäälliset ja päiväpeitteetkin pestään säännöllisesti.

– Ne myös tarkistetaan siivouksen yhteydessä joka kerta. Siivousyritykset tekevät hotellin kanssa suunnittelua koko vuodelle, ja tässä huomioidaan myös tekstiilipesut. Pesuväli riippuu hotellista ja siitä, kuinka kova käyttöaste on. Jos huonetta ei ole käytetty kahteen viikkoon, silloin vaikkapa koristetyynyjä ei tarvitse pestä.

Bisnesihmisen huone on helppo siivottava

Siivoustahti riippuu paljon siitä, kuka huoneessa on majaillut ja millainen huone on kyseessä.

– Jos huone on ollut käytössä esimerkiksi bisnesihmisellä, joka viettää päivät kokouksissa ja tulee hotelliin vain suihkuun ja nukkumaan, siivous menee aika helposti. Tilanne on täysin toinen, jos asukkaana on esimerkiksi perhe ja enemmän kuin yksi lapsi.

Jotkut asiakkaat lajittelevat omat roskansa roskakoreihin ja jättävät huoneen muutenkin siistiksi. Kaikki eivät. Aikaa vie myös huoneen valmistelu käyttäjän erikoistoiveita, kuten lisäsänkyjä, varten.

– Perheiden käyttämissä huoneissa yksi vaativa työ on lisävuoteiden vieminen pois: ylimääräiset tavarat, joita viedään lapsia varten huoneeseen, eli peitot, tyynyt ja muut, pitää kuljettaa takaisin varastoon tai pesuun. Se aiheuttaa lisäaikaa siivoamiseen.

Eniten lisätyötä aiheuttaa usein hotellisängyn helmalakana, joka on kiinni patjan alla. Jos helma likaantuu, se pitää irrottaa ja viedä pesuun.

– Helmalakana on patjan alla, eli tulee poistaa patja, toisinaan myös patjan suojaus. Sitten uusi lakana tilalle, likainen pesuun. Se pestään, kuivataan, silitetään. Se ehkä on ajallisesti pisin työ, Krislin sanoo.

Onko sviitin siivoaminen vaikeampaa kuin tavallisen huoneen?

Hotelleissa on valtavasti eri huoneluokkia; sviitti on yleensä muita isompi, ja siinä on enemmän huoneita ja myös kalusteita.

– Se tarkoittaa, että imurointi, moppaus, pölyjen pyyhintä ja tahrojen poisto vievät kaikki enemmän aikaa. Sviitissä on yleensä myös enemmän huonetarvikkeita, vaikkapa kapselikahvikone.

Kun asiakas varaa sviitin, hän saattaa saada hotellilta huoneeseen hedelmälautasen ja muuta ekstraa. Hotellimaailmassa tätä sanotaan VIP-vienniksi.

– Tämänkin takia sviitin siivous kestää enemmän. Asiakas saa enemmän elämyksiä, ja meille se on vähän enemmän työtä.

Lue myös:

    Uusimmat