Suomalaismies sotii tarkka-ampujana Ukrainan ja Venäjän rajalla – "Tulin tänne auttaakseni, en siksi, että haluaisin ampua ihmisiä"

Aurinko paahtaa taivaan täydeltä myös itäisessä Ukrainassa. Suomalainen sotilas puhdistaa tarkkuuskivääriä viileässä hallissa, kun hän vastaa MTV Uutisten puheluun. Zane-niminen suomalaismies on sotinut Ukrainan ja Venäjän rajalla, Ukrainan joukoissa hieman yli puoli vuotta. Ensin kranaatinheitinmiehenä, sen jälkeen tarkka-ampujana.

Turvallisuussyistä käytämme tässä jutussa ainoastaan miehen etunimeä.

– Tulin tänne auttaakseni. En missään nimessä siksi, että haluaisin ampua ihmisiä, suomalainen kertoo.

– Tämä työ on erittäin haastavaa ja siinä on paljon pelissä. Pidän siitä, että on oikeata toimintaa ja, että aina odotetaan parasta.

Zanen pataljoonan ja parikymppisen miehen oman turvallisuuden vuoksi jutussa ei paljasteta hänen tarkaa sijaintiaan Venäjän vastaisella rajalla.

Pitkä reissu

Nuoren suomalaisen tie Ukrainaan on kulkenut laajan mutkan kautta. Mies kertoo varmalla äänellä halunneensa aina tavalla tai toisella sotilasuralle. Noin puolitoista vuotta sitten elämässä oli kuitenkin vaihe, jolloin kompassin neula pyöri holtittomasti ja suuntaa piti tosissaan hakea.

Helsingistä lähtöisin olevan Zanen matka vei ensin Maltalle pohtimaan elämää.

– Maltalta päätin lähteä Ranskaan ja päädyin vähäksi aikaa Muukalaislegioonaan. Siellä muutama kouluttajakin sanoi, että ei kannata jäädä. Legioonassa moni juoksee elämää karkuun, eikä se ollut minun paikkani.

Seuraavaksi junalippu taskuun ja Irlantiin. Nuorukainen päätti kouluttautua siellä ammattisotilaaksi. Se on mahdollista EU-kansalaisille. Oleskelu sumujen saarella ei kestänyt kauaa, kun Zane kuuli muutaman tuttavansa aikeista lähteä Ukrainaan.

– Kuulin, että pari kaveriani oli lähdössä Ukrainan rintamalle avustamaan ja turvaaman Ukrainan itsenäisyyttä. Joulukuussa 2019 lähdin Irlannista ja päädyin tänne, mies kertoo.

MTV Uutiset on nähnyt todistukset miehen palveluksesta Ukrainassa. 

Oikeaa toimintaa

Zane ei ole käynyt armeijaa Suomessa. Nuoresta iästään huolimatta hän on kuitenkin kokeneempi sotilas kuin useammat kantahenkilökuntaan kuuluvat. Vuoden vaihteessa kasarmin Ukrainassa jää taakse ja vuonna 2022 nuorukainen astuu Suomen armeijan palvelukseen alokkaana.

– Suoritan ehdottomasti intin Suomessa. Haen sitten ehkä kouluttajan paikkaa.

– Lähdin matkaan osittain myös siksi, että ei riitä, että saan leikkiä sotilasta. Halusin kaikesta huolimatta oikeaa toimintaa.

Mies puhdistaa kivääriään vartiovuorossa, parisenkymmentä kilometriä rajalta ja etulinjasta.

– Olen ollut taistelussa ja tarkka-ampujat ovat tulittaneet minua. Tämä ei missään nimessä ole vitsi. Täällä ei leikitä, hän sanoo.

Tarkka-ampujat pelottavat eniten

– Sota on käynnissä koko ajan. Kyllä. Tännekin ammutaan tykeillä tasaisen jatkuvasti. Vielä pari kuukautta sitten oli rauhallisempaa ja ammuttiin pienemmillä aseilla. Mutta toukokuussa molemmat osapuolet alkoivat mobilisoida joukkojaan.

Zanen mukaan rintamalinjan läheisyyteen pieniin kyliin ja kaupunkeihin tehdyt tarkastukset ovat vaarallisia.

– Kun istuimme juoksuhaudoissa ja kranaatit räjähtelivät, siihen tavallaan tottuu. Tarkka-ampujat pelottavat kaikkein eniten.

Kuka saa varusteet ja kuka ei

Suomalainen palkkasotilas huokaa ja pohtii sodan kahden osapuolen välisiä eroja muun muassa kalustossa.

– Täysin henkilökohtaisena mielipiteenäni voin sanoa, että meidän varustuksemme on minimaalista. Sotilailla on mukanaan henkilökohtaisia varusteita siviilin puolelta. Venäläisten varusteet ovat hyvin moderneja.

– Täällä on jaettu aseita, jotka eivät tehoa edes pahvitauluun, saatika sitten ihmiseen.

Miehen mukaan Ukrainan asevoimissa rehottaa äärimmäisen räikeä korruptio, joka ulottuu sotaankin. Lahjukset liikkuvat ja aseet jaetaan kenelle jaetaan. Zane sanoo, että miehiä kyllä riittäisi sotimaan.

“Linja ollaan menettämässä”

Zane pohtii sodan tulevaisuutta ja sanoo, että Ukraina on hiljalleen menettämässä nykyiset puolustuslinjat.

– Nykyään tänne rintamalle tullaan rahan takia ja upseerit ovat Neuvostoliiton ajalta. Veikkaan, että tämä menee jatkuvasti tappion puolelle.

Sotilas tuntee vastustajansa. Jos Ukraina antaa periksi heiman, Venäjä haluaa heti lisää. Kierre loputtomaan konfliktiin on valmis.

Kotonakin vähän varuillaan

Zane on siis tulossa vuoden lopulla kotimaahan. Miehen isä tiesi poikansa aikeista jo alun alkaen. Isä on syystäkin ollut huolissaan.

Kuten jutussa on käynyt ilmi, sotilaan henkilöllisyys pysyköön salassa. Mies itse haluaa varmistua, ettei Suomessa hänen läheisilleen aiheudu vaaraa Venäjää vastaan taistelemisesta. Myös oma turvallisuus luonnollisesti huolettaa.

– Tulen kyllä takaisin paljon vahvempana ihmisenä. Yksikössä puhumalla ja kokemuksia jakamalla on jatkuvasti yritetty estää sotatraumojen syntyminen sitten myöhemmin.

– Tällaisen kokemuksen jälkeen minulla ei luultavasti koskaan tule olemaan normaalia arkea, Tarkka-ampuja arvelee.

Tästä on kyse

Koko Ukrainan konflikti lähti käyntiin, kun Kiovassa ilmeisesti poliisi ampui mielenosoittajia loppuvuodesta 2013. Venäjä miehitti seuraavan vuoden alussa Krimin niemimaan. Saman vuoden keväällä Venäjä järjesti Krimillä laittomasti vaalit, joiden jälkeen se liitti niemimaan itseensä. Krimin tilanne on edelleen avoin. 

Toukokuussa 2014 Itä-Ukrainassa syttyi sota, kun venäläisjoukkojen tukemat Itä-Ukrainan separatistit valtasivat Donetskin lentokentän. Kentän hallinnasta taisteltiin rajusti vuoden vaiheessa. 

Uutiskuvista muitetaan muun muassa Ukrainan ilmatilassa alas ammuttu matkustajakone ja rajakaupunkien raunioita. Venä jatkaa Ukrainan separatistien tukemista ja osallistumista sotaan.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjä ei voi vetäytyä Ukrainasta ilman kasvojen menetystä. Se sitookin tarkoituksella eri arvioiden mukaan Ukrainan yhteiskunnallisiin uudistuksiin ja valtion kehittämiseen käytettävissä olevia resursseja sotaan. Samalla Ukrainan siirtyminen kauas länteen vaikeutuu.

Lue myös:

    Uusimmat