Suomalainen Riku taistelee venäläisiä vastaan etulinjassa – vastahyökkäys etenee, mutta kovalla hinnalla: "Mikään ei tule ilmaiseksi"

4:31imgMitä ajatuksia Vladimir Putin herättää eturintamassa taistelevassa Riku Arimassa? Katso haastattelu.
Julkaistu 02.10.2022 16:58
Toimittajan kuva

Inka Jurkka

inka.jurkka@mtv.fi

Toimittajan kuva
Anton Aaltio

anton.aaltio@mtv.fi

Suomalainen Riku Arima on toiminut vapaaehtoisena Ukrainan sodassa muutaman kuukauden. Etulinjassa viimeiset viikot viettäneen miehen mukaan hyvin etenevä Ukrainan hyökkäys vaatii kuitenkin koko ajan kaatuneita ja haavoittuneita.

Riku Arima on juuri ollut kymmenen päivää tehtävällä etulinjassa, Kupjanskin alueella Ukrainassa. Viimeisten päivien aikana Arima on muiden sotilaiden kanssa käynyt rakennuksia läpi ja ajanut venäläisiä pois alueelta.

– Periaatteessa aamusta iltaan tehtiin sitä aina siihen asti mihin päästiin. Sitten ukrainalaiset joukot tulivat yöksi ja ottivat linjan haltuun. Seuraavana aamuna jatkettiin siitä, mihin oltiin edellinen työpäivä päätetty, Arima kertoo.

Kupjansk sijaitsee Koillis-Ukrainassa Oskiljoen liepeillä, ja se vaikuttaa olleen Ukrainan syyskuun alkupuoliskon vastahyökkäyksen keskeinen tavoite merkittävien liikenneyhteyksiensä vuoksi.

Ukraina on sittemmin edennyt hieman Kupjanskista itään. Ukraina eteni Kupjanskiin asti nopeasti, mutta sittemmin rintamalinja on tuolla alueella pysynyt liki paikoillaan.

Kuluneet neljä päivää ovat olleet Ariman kanssa taistelleille kahdelle lähinnä vapaaehtoisista koostuvalle joukkueelle raskaat. Taistelut ovat vaatineet kaksi kaatunutta ja ainakin kahdeksan vakavasti haavoittunutta.

– Siinä oli myös yksi kanadalainen naapurijoukkueesta. Häntä oli ammuttu kaksi kertaa reiteen ja polveen. Käytiin britannialaisen virkaveljen kanssa evakuoimassa hänet sieltä pois tienposkesta. Saatiin kaveri turvaan, voi ihan hyvin olosuhteisiin nähden, Arima sanoo.

Vastahyökkäystä hankaloittaa iäkäs väestö

Maailma on seurannut Ukrainan viime viikkojen onnistumisia Itä-Ukrainassa. Ukrainan joukot ovat syyskuussa vallanneet takaisin alueitaan ainakin Harkovassa ja vastikään lauantaina myös Donetskissa, Lymanin kaupungissa. Venäjän puolustusministeriö puolestaan kertoi venäläisjoukkojen vetäytyneen kaupungista siirtyäkseen parempiin asemiin saartamisuhan takia.

Arimankin käsityksen mukaan Ukrainan hyökkäykset etenevät nyt kohtuullisen hyvin kaikin puolin. Hyökkääminen on kuitenkin raastavaa.

– Jokainen sentti, metri ja kilometri, joka päästään eteenpäin, tarkoittaa myös sitä, että kaatuu ukrainalaisia ja vapaaehtoisia siinä samalla. Vaikka homma etenee, niin mikään ei tule ilmaiseksi.

Lue myös: Siviilikulkueen tulituksen uhrien joukossa 13 lasta – uhri kertoo ampumisen alkaneen yllättäen: "Näin, kuinka isääni ammuttiin päähän"

Ukrainan joukkojen vastahyökkäystä vaikeuttaa entisestään etulinjan alueella edelleen asuva iäkäs väestö.

 – Siellä noin joka toisessa kodissa on joku vanhus jäänyt kotiin vaaroista huolimatta, mikä tarkoittaa sitä, että meidän puoli ei voi antaa tykistötukea tai epäsuoraa tulta tukeakseen meidän etenemistä.

– Sen sijaan Venäjän tykistö ja ilmavoivat vetelee aamusta iltaan ihan surutta kranaatinheittimillä, tykistöllä ja hävittäjillä paukkuja meidän sotilaiden ja ukrainalaisten siviilien niskaan, Arima lisää.

Etulinjaa raivaavat Ukrainan joukot joutuvat siis ensihoitamaan ja evakuoimaan siviilejä, jotka ovat loukkaantuneet epäsuorasta tulituksesta päivän aikana. 

"Kaikilla on kova usko tekemiseen"

Venäjän presidentti Vladimir Putin ehti julistaa Donetskin alueen osaksi Venäjää vasta perjantaina. Putinin puheisiin suhtaudutaan rintamalla naureskellen.

– Mitä nyt Putin oli julistanut alueita Venäjälle, niin en ole oikeastaan hirveästi kuullut, että niistä olisi puhuttu. Ne on painettu villaisella ja naurettu vaan ylipäätänsä sille ukolle ja hommalle, Arima toteaa.

Tunnelma rintamalla on Ariman mukaan ollut toiveikas koko sen ajan, kun hän on ollut Ukrainassa. Venäjän ja Putinin toimet eivät ole hänen mukaansa juurikaan vaikuttaneet sotilaiden mielentilaan. Voitot ja eteneminen rintamalla sen sijaan parantavat taistelutahtoa entisestään.

– Täällä ei ole missään vaiheessa ollut sellaista melankoliaa tässä hommassa. Kaikilla on kova usko tekemiseen ja parempaan huomiseen.

Lue lisää: Putinin oljenkorret käyvät vähiin – "Täällä ei kannattaisi pelätä, mutta Kremlissä kannattaa"

Jääkiekko kytköksenä Ukrainaan

Ariman kytkökset Ukrainaan ovat useamman vuoden takaa jääkiekon parista.

– Pelasin Turkissa muutaman kauden ja siellä mulla oli muutama ukrainalainen pelikaveri. Se oli sitä aikaa, kun Venäjä oli miehittämässä Krimiä.

Arima on pitänyt yhteyttä vanhoihin pelikavereihin ja seurasi tiiviisti Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Suomessa käyty asepalvelus sekä oma työ portsarina ovat Ariman mukaan luoneet hänelle valmiudet toimia paineensietokykyä vaativissa tehtävissä.

– Tavallaan olisi tuntunut väärältä olla tulematta koittamaan pystyykö tähän hommaan. Nyt, kun täällä on jonkin aikaa ollut, on huomannut, että pystyy. Kysymys on vain, kuinka kauan jaksaa ja pysyykö kasassa henkisesti ja fyysisesti.

Arima ei ole vielä päättänyt milloin hän lähtee takaisin Suomeen.

– En ole tehnyt lupauksia muille enkä itselleni, kuinka pitkään olen täällä. Niin pitkään, kun tuntuu siltä, että on jotain annettavaa ja on hyödyksi täällä.

Lue myös: Ukrainan onnistuminen Donetskin alueella suuri poliittinen takaisku Venäjälle – Putin vasta ehti julistaa alueen osaksi Venäjää

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota