Suomalaismies teki hamppupellostaan labyrintin

Tältä hamppulabyrintti näyttää yläilmoista. Kuva PROSKYFOTO.PROSKYFOTO
Julkaistu 27.09.2013 17:01(Päivitetty 28.09.2013 13:52)
Toimittajan kuva

Mika Tommola

mika.tommola@mtv.fi

Liljendalilaisesta maanviljelijä Roger Hommaksesta on hauska kokeilla kaikenlaista. Kun naapurikunnasta Porvoon Postimäeltä tuli puolentoista hehtaarin pelto myyntiin, Roger osti sen ja pisti hamppua kasvamaan.

Hamppupeltonsa keskelle hän niitti labyrintin omaksi ilokseen ja saadakseen pientä lisätuloa Postimäen museolle tulevilta matkailijoilta. Kesän aikana hamppu on kasvanut kolmemetriseksi ja eri puolilta pääkaupunkiseutua on tullut väkeä ihmettelemään vaikuttavan kokoista labyrinttiä.

Ei huumetta vaan hupia ja hyötyä

Poliisit kävivät Rogerin pellolla alkukesällä. Naapurin mies kertoi, että poliiseilla oli mukanaan koira, mutta katselivat vain aikansa Rogerin Cannabis Sativa-peltoa ja lähtivät.

Puolentoista hehtaarin pelto kolmemetristä hamppua on vaikuttava näky ja paikkakunnalla sitä on ihmetelty paljon. Hampun kasvattaminen Suomessa on laillista, mutta hampun jalostaminen huumeeksi on laitonta.

Hamppulajikkeiden kirjo on suuri ja Rogerin lajikkeen THC-arvo - arvo, jolla kasvin huumaava vaikutus mitataan - on niin alhainen, ettei hänen pellostaan olisi huumeviljelmäksi. Niinpä Rogerilla ei ole ollut vaikeuksia virkavallan kanssa.

Pellettejä, auton osia, köyttä ja paperia

Hamppu on siitä omintakeinen kasvi Suomessa, että sen sato korjataan vasta keväällä. Talvi kuivattaa kasvin ja kuitu irtoaa kevätkorjuussa helposti. Hamppu sopii siis hyvin Suomen ilmastoon, sillä etelämpänä hamppusato on pakko korjata syksyllä ja kuivattaa keinotekoisesti.

Ensi keväänä Roger tilaa pellolleen HempRefine Oy -yrityksen liikkuvan kuidutuslaitteiston. Kuidutuskone irrottaa kuidun ja tekee kuitumassaa, josta voidaan tehdä öljyä, köysiä, paperia tai vaikka kangasta. Mielenkiintoisin hamppukuitutuote ovat ovipaneelit saksalaisiin autoihin. Autoteollisuus on kovin kiinnostunut hampusta, koska se on luonnonmateriaali ja hampputuotteet ovat siten elinkaarensa lopussa kierrätettäviä.

Kuitumassasta erotettu karkeampi puumainen aines menee pelleteiksi, joita käytetään kuivikkeena ja energian tuotannossa. Hamppua verrataan usein pellavaan, mutta hamppu tuottaa selkeästi suuremman sadon. Yhden hehtaarin pelto-ala tuottaa noin 300 kiloa pellavakuitua, hehtaari hamppua tuottaa noin 1 500 kiloa kuitua.

Sumo video id 28.9.: Yrityksen nimi korjattu HempRefine Oy:ksi.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa