Suomalaisnaisia vedättäneestä Tinder-huijarista tehtiin suosittu Netflix-dokumentti, jossa MTV Uutisetkin on esillä – Jarkko Sipilä kertoo, miten Tinder Swindler huijasi uhrejaan

Niin kutsutun Tinder-huijarin tarina on jälleen noussut pinnalle. Suoratoistopalvelu Netflixin tuore dokumentti kertoo israelilaisen Simon Levievin, oikealta nimeltään Shimon Yehuda Hayutin, naisiin kohdistuneista huijauksista.

Dokumentissa käydään läpi myös kolmen suomalaisnaisen tapaukset. Suomalaisnaiset joutuivat huijarin uhriksi vuonna 2015 ja he menettivät merkittäviä summia rahaa.

Uutuusdokumentissa suomalaisuhrit nousevat esille MTV Uutisten rikostoimittaja Jarkko Sipilän kirjoittaman artikkelin kautta.

Kaikki sai alkunsa siitä, kun Sipilä katsoi päätöksiä läpi Helsingin käräjäoikeudessa.

– Rupesin katsomaan, että onpas mielenkiintoinen tapaus, että tällainen naistenhuijari on liikkunut täällä. Esiintynyt asekauppiaana ja saanut sitten naisilta luottokortteja käyttöön, Sipilä kertaa.

Mies tuomittiin petoksista

Mies sai petoksista lopulta kolmen vuoden vankeustuomion Suomessa.

Hänet palautettiin takaisin Israeliin, josta hän oli aiemmin paennut rikoksen tehtyään.

– Hänestä oli Israelissa haku päällä. Hän päätyi Israeliin ja istui siellä ilmeisesti lyhyen tuomion. Sen jälkeen hän palasi Eurooppaan.

Palataan vielä kuitenkin petoksien alkujäljille.

Vuonna 2016 ilmestyneen Sipilän artikkelin jälkeen saksalainen nainen otti yhteyttä Sipilään.

– Hän kertoi näistä omista kokemuksistaan. Siinä alkoi ymmärtämään, että mies on toiminut varmaan monissa muissakin maissa.

Norjalainen VG-lehti otti yhteyttä 

Vuonna 2018 norjalaisesta Verdens Gang -lehdestä otettiin Sipilään yhteyttä. He pyysivät rikostoimittajaa antamaan heille tiedot Havutin tuomiosta.

– He rupesivat sitten selvittämään miehen tekemiä huijauksia muualla. Suomessa saadun vankeustuomion jälkeen hän oli päätynyt Norjaan ja tehnyt siellä juttuja. Ilmeisesti myös Ruotsissa ja Englannissa. Varmaan kymmeniä ja kymmeniä huijauksia.

Havutin toimintakaava huijauksissa on ollut melko samanlainen. Rikostoimittajan mukaan voidaan puhua niin sanotusta klassisesta romanssihuijauksesta.

Katso videolta, millaiset ovat huijauksen kaksi perinteistä kaavaa.

Nykyisin tämänkaltainen toiminta saa alkunsa sosiaalisen median kautta, kuten nettideittailun mobiilisovelluspalvelu Tinderissä.

– Tässä tapauksessa sovittiin tapaamisia. Sitä kautta hän pääsi naisten luottokorteille, kun oma ei toiminutkaan. Oli väärennettyjä Amexeja (American Express) ja sitten naisen piti maksaa se illallinen.

– Se päätyi lopulta siihen, että hänellä oli useampi nainen pyörityksessä, paitsi Suomessa myös ulkomailla, ja hän välillä vei näitä naisia oikeasti johonkin kaukomatkoille ja maksoi niitä toisten naisten korteilla.

"Rahat jäävät sen siliän tien"

Tällaisissa huijausrikoksissa erityisen ikävä puoli on se, että uhrit eivät tule ikinä saamaan menetettyjä rahojaan takaisin.

– Rahat jäävät sen siliän tien.

Rikollisuutena rakkaushuijaus on Sipilän mukaan hyvin häikäilemätöntä ihmisen alistamista, jopa henkistä väkivaltaa. Uhri kokee häpeää ja itsetunto saattaa olla hyvinkin kauan.

Luksuselämä jatkuu?

Mies esitti elävänsä varsinaista luksuselämää.

Osalle naisista hän esittäytyi miljonäärin poikana, osalle entisenä hävittäjälentäjänä ja joillekin asekauppiaana.

Huijaamillaan rahoilla hän pystyi osittain elämäänkin hulppeaa elämää.

Nykyään mies on vapaalla jalalla.

Hänen julkisesta Instagram-tililtään käy ilmi, että hulppea elämäntyyli jatkuu edelleen. Ainakin kuvien perusteella.

Uskoo ken tahtoo.

Katso koko rikostoimittaja Jarkko Sipilän haastattelu, jossa hän kertoo Tinder-huijarin tarinan.

Lue myös:

    Uusimmat