Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) arvioi, että joissain tilanteissa puolustusvoimien henkilökuntaa voitaisiin jopa pakottaa kansainvälisen sotilasavun tehtäviin. Ensisijaisesti tehtäviin käytettäisiin kuitenkin niihin halukkaita. Asia nousi esiin eduskuntakeskustelussa muiden EU-maiden auttamisvelvollisuudesta.
Puolustusministeri Niinistön mukaan lakivalmistelun lähtökohtana on, että kansainvälinen sotilasapu kuuluu virkavelvollisuuden piiriin, jotta Suomi voi tarjota parasta mahdollista apua.
Mahdollisuus pakottaa suomalaissotilaita kansainvälisen sotilasavun antamiseen herätti huolta kansanedustajissa yli hallitus-oppositio-rajojen.
– Ajattelen kyllä niin, että aivan ehdottoman ensisijaisesti tässä pitäisi olla vapaaehtoisuus kysymyksessä. Mielellään ei ollenkaan pakkoa tai jos on pakko, niin sitten täytyy olla todella harvinainen tilanne kysymyksessä, sanoi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) eduskunnassa.
– Pakolla emme ole koskaan saaneet hyvää aikaiseksi. En usko, että tässäkään ratkaisussa voitaisiin suomalaista miestä tai naista, joka maanpuolustukseen osallistuu, pakottaaosallistumaan jonkun toisen maan tai EU:n alueella toimenpiteisiin, jos hän ei itse vakaumuksensa tai suomalaisuuden näkökulmasta sitä halu, sanoi Jari Myllykoski (vas.).
Puolustusministeri korosti, että pakottamiseen voitaisiin joutua vain erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa.
– Sanotaan vaikka tilanne, että Ruotsin aluevesillä olisi sukellusvene-epäily, ja Ruotsi pyytäisi Suomelta apua. Suomesta lähtisi alus esimerkiksi Helsingistä liikkeelle ja matkalla ilmenisi, että vaikkapa sotilaskokki olisi sitä mieltä, että "minua tämä homma ei kiinnosta, jättäkää minut Turun satamaan". Hänet pitäisi sinne sitten jättää, ja ehkä sukellusvenekin olisi ehtinyt kadota siinä koukkauksessa, sanoi puolustusministeri Niinistö.
Aiheeseen liittyvä lakiesitys on tulossa eduskuntaan kuun lopulla. Niinistön mukaan myös sotilaiden vannomien valojen muuttamista pohditaan, sillä niissä mainitaan nyt vain Suomen puolustaminen.