Kansainvälinen avunanto jakoi puolustusvaliokuntaa - "Puolustusvoimien vanhaa henkilökuntaa ei saa pakottaa ulkomaille"

puolustusvaliokunta kanerva
Lehtikuva
Julkaistu 18.05.2017 17:06

MTV UUTISET

Kansainvälistä avunantoa ja sen vastaanottamista koskeva hallituksen lakiesitys jakoi puolustusvaliokuntaa. Valiokunnassa hiersi se, voidaanko Puolustusvoimien henkilökunta takautuvasti pakottaa osallistumaan kansainvälisiin operaatioihin Suomen rajojen ulkopuolelle.

SDP:n puolustusvaliokunnan edustajat jättivät asiasta valiokunnan mietintöön vastalauseen. Muutoin valiokunta puolsi mietinnössään hallituksen esityksen kohtaa, jossa Puolustusvoimien henkilökunta on velvoitettu osallistumaan operaatioihin.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sanoo, että velvollisuuden osalta puolustusvaliokunnassa oli kaksi mielipidettä. Toisessa vaakakupissa painoi Puolustusvoimien henkilökunnan vapaaehtoisuus, toisessa vaakakupissa Suomen uskottavuus.

Valiokunta painotti Suomen uskottavuutta valiokunnassa äänin 11-6. Kanervan mukaan Suomen avunannon uskottavuus edellyttää palveluvelvollisuuden täyttämistä.

- Jos Suomi sitoutuu antamaan apua, sen on myös toimittava. Jos jokin avainryhmä sanoo, että ei kiinnosta, se ei ole kovin uskottavaa. Näyttäisi siltä, ettei Suomi kykenisi pitämään sanaansa.

Kanervan mukaan tulee kuitenkin kaikin keinoin välttää se, että joku velvoitettaisiin lähtemään. Hän sanoo henkilökohtaisesti uskovansa, että "orkesteri saadaan soimaan vapaaehtoisuuden kautta kaikkien soitinten osalta".

"Olisi suotavaa perustua suostumukseen"

Puolustusvaliokunnan oppositioedustajat vaativat muutosta kansainvälistä avunantoa koskevaan lakiesitykseen. He eivät hyväksy hallituksen linjausta siitä, että Puolustusvoimien henkilökunta voidaan pakottaa takautuvasti kansainvälisiin tehtäviin Suomen rajojen ulkopuolella.

- Lainsäädännön tarve tunnistetaan, ja siitä ollaan samaa mieltä hallituksen kanssa, mutta tämä yksityiskohta on sellainen, josta ollaan hallituksen kanssa eri mieltä, sanoo kansanedustaja Mika Kari (sd.) STT:lle.

- Meidän mielestämme takautuvaan pakkoon ei henkilöstön osalta olisi tullut lähteä.

Opposition mielestä pykälää pitäisi muuttaa siten, että uusi velvollisuus koskisi vain niitä, jotka tulevat Puolustusvoimien palvelukseen lain voimaantulon jälkeen.

- Esitimme, että tässä yhteydessä rakennettaisiin malli, jossa sotilasvirkaan tulevat allekirjoittaisivat virkaan tullessaan palvelusvelvollisuuden ulkomailla.

Näin ihmiset tietäisivät jo sotilasvirkaan tullessaan, että siihen sisältyy velvollisuus tarvittaessa palvella myös ulkomailla, Kari lisää.

Pykälävastalauseen sisältänyt mietintö valmistui tänään. Karin mukaan vielä ei ole tiedossa, milloin se tulee eduskunnan käsittelyyn.

Sirpa Paatero (sd.) huomauttaa tiedotteessa, että linjaus on yhtenevä perustuslakivaliokunnan kanssa.

-Perustuslakivaliokunnan kanta on, että sotilaallisen voimankäytön tehtävän olisi suotavaa perustua suostumukseen siltä osin kuin on kyse sellaisista henkilöistä, jotka ovat aloittaneet palvelussuhteissaan ennen nyt ehdotettavan sääntelyn voimaantuloa.   

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa