Suomalaista retkikuntaa odottaa Etelämantereen kesässä hyinen myrsky – näin retkeä varten harjoiteltiin Tuusulassa: "Pärjää kuin Suomen talvessa Lapissa"

4:14img
Suomalaistutkijat harjoittelevat Etelämantereen koviin olosuhteisiin Tuusulassa.
Julkaistu 13.10.2022 05:58
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Suomen Etelämanner-retkikunta, FINNARP 2022, valmistautuu tällä viikolla tulevalle tutkimusmatkalle harjoitusleirillä Tuusulassa. MTV:n Viiden Jälkeen -ohjelma vieraili paikalla. Matkalle on valmistauduttu jo kaksi vuotta. Nyt mukaan lähtevät tutkijat eivät päässeet matkaan viime vuonna, koska koronatilanne esti lähdön viime hetkillä.

Retkikunta aloittaa matkansa kohti Etelämannerta ja Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboaa 8. marraskuuta. Suomeen joukko palaa ensi vuoden helmikuussa. 

Asema sijaitsee Kuningatar Maudin maalla 130 kilometrin päässä rannikolta ja noin 5 000 kilometrin päässä Kapkaupungista.

Aboalle matkustaa tänä vuonna kymmenen henkeä, joista puolet on tutkijoita ja puolet tekniikasta, muonituksesta ja lääkintähuollosta vastaavaa henkilöstöä.

FINNARP-retkikuntaan kuuluu kahdessa eri tutkimusprojektissa työskenteleviä tutkijoita. Matkalle lähtee lumen ja jään tutkijoita sekä geologeja Ilmatieteen laitokselta, Luonnontieteellisestä museosta ja Maanmittauslaitokselta.

– Meidän ryhmämme lähtee tutkimaan lunta ja jäätä. Tutkimme lumen heijastavuutta ja asioita, jotka vaikuttavat siihen. Heijastavuus on todella tärkeä maapallon energiataseen kannalta, tutkijatohtori Leena Leppänen kertoi MTV:n Viiden Jälkeen -ohjelman suorassa haastattelussa.

Leppänen on käynyt tutkimusasemalla aiemmin vuonna 2014. Edellisestä matkasta on jäänyt hyvät muistot.

– Ovathan olosuhteet äärimmäiset, mutta toisaalta siihen tottuu aika nopeasti.

Aboalla ja sen läheisyydessä on esimerkiksi sääasemia, maan ja jään järistyksiä mittaava seismometri, geodeettisia tutkimuksia tukeva GPS-asema sekä lumen ja jään fysikaalisia ominaisuuksia mittaavia asemia.

Etelämantereen kesä kuin ydintalvi Lapissa

FINNARP-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski Ilmatieteen laitokselta avaa olosuhteita tutkimusasemalla ainakin meille suomalaisille helposti samaistuttavalla tavalla.

– Etelämantereen kesässä pärjää hyvin sellaisilla varusteilla kuin Suomen talvessa Lapissa.

Näin Aboasta uutisoitiin vuonna 2018: Toimittaja Niko Nurminen Antarktikselta: Hyiset myrskyt pakottavat liikkumaan konttaamalla

Kalakosken mukaan retkikunnan raskainta vaatetusta ovat erittäin hyvin eristetyt moottorikelkkahaalarit. Vaikka Etelämantereella onkin retkikunnan matkan aikaan kesä, tuulet voivat yltyä rajuihin myrskylukemiin.

– Meillä on aika kivat olosuhteet, siellä on jo kesä. Päivisin lämpötilat ovat nollan tuntumassa ja öisin voi laskea -20 asteeseen.

Entä millaisen ohjeen Kalakoski antaa ensikertalaisille?

– Tärkeintä on toimia rauhallisesti ja pyrkiä toimimaan sillä tavalla, että sinne voi lähteä myöhemminkin toiselle matkalle.

2:01img

Viime kesäkuussa julkaistun  tutkimuksen mukaan kaksi läntisen Antarktiksen elintärkeää jäätikköä sulavat tällä hetkellä nopeammin, kuin kertaakaan 5000 vuoteen. Katso alla olevalta videolta toimittajamme juttu jäätiköiden tilanteesta.

Tuoreimmat aiheesta

Etelämanner