Lähes puolet kaikista suomalaisten oikeuskanslerinvirastoon tekemistä kanteluista liittyen hallituksen ja aluehallintovirastojen koronatoimiin koskevat nimenomaan koronarokotuksia.
Oikeuskanslerinvirastoon on tullut vuoden alusta tammikuun 26. päivään mennessä yhteensä 91 kantelua liittyen hallituksen ja aluehallintovirastojen koronatoimiin.
MTV Uutiset sai tiedot kanteluista oikeuskanslerinvirastosta.
Materiaalista käy ilmi, että 48 prosenttia kanteluista koskee tavalla tai toisella koronarokotuksia. Tämä tarkoittaa myös muun muassa koronapassia, rokotepassin valmistelua sekä uutta tartuntalain pykälää, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöiltä voidaan vaatia koronavirusrokotetta tai enintään 72 tuntia aikaisemmin otettua negatiivisen koronatestitulosta.
Tänään voimaan astuvaa sote-alan työpaikkojen koronapassia koskevia kanteluita on kaikista kanteluista 10 prosenttia.
Ero viime vuoden tammikuuhun huomattava
Kanteluita on tullut tänä vuonna tammikuun 26. päivään mennessä huomattavasti enemmän kuin viime vuoden tammikuussa, jolloin kanteluita oli kokonaisuudessaan vain 26. Koko vuonna 2021 kanteluita tehtiin 375 kappaletta.
Ero selittyy enimmäkseen juuri koronapassia ja koronarokotuksia koskevien kantelujen suurella määrällä.
Vuoden 2021 tammikuun kantelut koskevat pääasiallisesti koronarajoituksia.
Vuoden 2020 aikana kanteluita on tehty oikeuskanslerinvirastoon 547 kappaletta.
Rajoituksista eniten sapettavat liikuntapaikkojen sulut
Koronarajoituksia koskevista tämän vuoden tammikuussa tehdyistä kanteluista erottuvat erityisesti kuntosalien ja sisäliikuntapaikkojen sulkuun liittyvät kantelut.
Yksittäisiä rajoituksiin liittyviä kanteluita on tehty lisäksi esimerkiksi etäopetuksesta sekä yleisötilaisuuksien ja ravintoloiden rajoituksista.
Osa muista rajoitustoimista tulleista kanteluista on yleisluontoisia ja niissä vaaditaan kaikkien rajoitusten poistoa.
Kanteluita on tehty myös esimerkiksi viranomaisten tiedotuksesta koronaan liittyen sekä keskustelua herättäneestä Helsingin kaupungin linjauksesta, jossa lapsi voi mennä päiväkotiin ja kouluun vaikka perheessä olisi koronatartunta.