Vaikka lukeminen on lisääntynyt, on luettujen kirjojen määrä Suomessa kuitenkin vähentynyt, selviää Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimuksesta.
– Suomalaiset ovat aiemmin olleet ainutlaatuisen kovia lukijoita, mutta alamme lähestyä muiden maiden lukijoita luettujen kirjojen määrissä, kertoo Tilastokeskuksen tutkija Riitta Hanifi.
Luettujen kirjojen määrän vähentyminen kertoo aktiivilukijoiden määrän laskemisesta.
Vastaava tutkimus tehtiin edellisen kerran vuonna 2002. Tuolloin jopa 20 prosenttia 15–24-vuotiaista oli lukenut edellisen kuuden kuukauden aikana vähintään 10 kirjaa. Vuonna 2017 lukema oli kuuden prosentin luokkaa.
– Lukemisen ohelle on noussut muita vapaa-ajan käyttötapoja. Vapaa-ajasta kilpailee niin moni asia nykyään. Sosiaalinen media ja tietotekniikka ovat isoja tekijöitä varsinkin nuorilla, Hanifi lisää.
Edelleen yleinen harrastus
Yli kolme neljäsosaa 10 vuotta täyttäneistä on kuitenkin lukenut viimeisen puolen vuoden aikana vähintään yhden teoksen. Vuonna 2002 saman oli tehnyt 70 prosenttia väestöstä. Kirjojen lukeminen on Tilastokeskuksen mukaan edelleen yksi suomalaisten yleisimmistä harrastuksista.
Tutkimuksen tiedot kerättiin vuoden 2017 lokakuun ja vuoden 2018 tammikuun välisenä aikana. Tutkimukseen osallistui 7 155 henkilöä. Nuorimmat vastaajat olivat 10-vuotiaita ja vanhimmat olivat yli 75-vuotiaita.