Suomalaisten poikkeava toiminta hiihtokopeilla aiheutti kohua – ruotsalaiset ihmeissään: "Ei mitään järkeä"

Suomi on yksi harvoista maista, joissa saa vielä hiihtää fluorivoiteilla kansallisissa kilpailuissa. Se ihmetyttää Ruotsissa kovasti.

Suomen poikkeuksellinen fluorisääntö johti viime viikonloppuna Otepäässä neljän suomalaishiihtäjän diskaamiseen, kun Lauri Lepistön, Olli-Pekka Laitilan, Rebecca Immosen ja Anni Kaipaisen suksien pohjista löytyi kilpailun jälkeen jäänteitä fluorivoiteista.

Iltalehden haastattelema valmentaja Jussi Piirainen sanoi, että fluorikäryillä on yhteys siihen, että Suomessa saa vielä tällä kaudella hiihtää fluorivoiteilla. Voitelupäällikkö Mika Ström kertoi Ilta-Sanomille, että osa suksista oli putsattu huonosti, ja käry johtui siitä.

Suomen sääntö ei mene länsinaapurissa jakeluun. Ruotsalaishiihtäjä Erik Rosjön mukaan suomalaisten episodista puhuttiin paljon Otepäässä.

– Tuo on erittäin tyhmää. He kaivavat itselleen kuoppaa tekemällä noin, Rosjö latasi Expressenille voimasanoin höystettynä.

– He tuhoavat vain omia mahdollisuuksiaan, mutta se on seuraus, kun on tehnyt tuollaisen valinnan, Rosjö sanoo viitaten suomalaisten fluorisääntöön.

Rosjö kohdistaa kritiikkiä suomalaisten hiihtopäättäjien suuntaan.

– Fluorin putsaaminen suksien pohjasta ei ole erityisen helppoa. Kun on Suomen kokoinen hiihtomaa kyseessä, luulisi, että heillä on resurssit ratkaista tämä asia paremmin.

Rosjön joukkuetoveri George Ersson oli maanmiehensä kanssa samoilla linjoilla.

– He saavat syyttää itseään. Minusta on omituista, että he kisaavat fluorivoiteilla kansallisissa kilpailuissa, kun kaikkialla muualla mennään fluorittomilla, Ersson sanoi.

– Ei tuossa ole mitään järkeä, että he toimivat noin.

Myös Ruotsin tähtihiihtäjä Frida Karlsson sanoi oman mielipiteensä aiheesta ennen kauden alkua.

– Tuntuu, että he vastustavat muutosta, Karlsson totesi Expressenille viime vuoden puolella.

Karlsson otti maailmancupissa kauden avausvoittonsa lauantaina Oberhofin 20 kilometrin perinteisen kilpailussa.

Lue myös:

    Uusimmat