FIS:n fluorivoidekiellon on määrä astua voimaan ensi kaudelle, mutta fluoripitoisuuksia mittaavan laitteen kehityksessä on huomattu huolestuttavia puutteita. Suomen huoltopäällikkö Martin Norrgård toivoo, että fluorivoidekieltoa lykätään.
FIS ilmoitti jo joulukuussa 2019, että fluorivoiteet tullaan kieltämään. Jo kerran lykätyn kiellon on tarkoitus astua voimaan tulevana syksynä, mutta nyt asian ylle on noussut synkkiä pilviä.
LUE MYÖS: "Norjan hiihtoliitto on Marit Björgenin kanssa eri mieltä siitä, mitä doping todella on" – nyt muhii uusi Therese Johaug -skandaali
FIS:n fluoripitoisuuksia testaava laite on nimittäin osoittautunut epäluotettavaksi. Norja, Ruotsi ja Suomi pääsivät testaamaan laitetta tammikuussa Falunin maailmancup-viikonlopun yhteydessä kehnoin tuloksin.
– Emme saaneet minkäänlaista vahvistusta noissa mittauksissa. Tulokset heittelivät ylös ja alas, sivulta toiselle, Ruotsin huoltopomo Petter Myhlback summasi Expressenille.
– Heillä (FIS:llä) on vielä valtavasti töitä edessä. Laitteen toimiminen ei ole Falunin testien perusteella vielä lähelläkään, Norjan huoltopäällikkö Stein Olav Snesrud selvitti NRK:lle.
Suomen joukkue antoi testausta varten useita erilaisia pareja, mutta testilaite ei kyennyt löytämään kaikista suksipareista fluoria, vaikka voitelussa oli käytetty runsaastikin fluoria.
– Teimme Falunissa sellaisen kokeilun, että yritimme voidella fluorivoiteella, fluoripulverilla, joka oikeasti sisältää paljon fluoria. Annoimme vähän erilaisia pareja testattavaksi ja noin puolet niistä olisi päässyt viivalle, Suomen maastohiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Martin Norrgård kertoo MTV Urheilulle.
– Tämähän kertoo siitä, että ihan perus fluorivoidepulverilla olisimme voineet lähettää puolet hiihtäjistämme lähtöviivalle, eikä laite edes tunnistanut sitä. Se oli yksi todella huolestuttava asia.
LUE MYÖS: Aleksandr Bolshunov tietää norjalaisten aseen – aikoo ostaa saman 120 000 eurolla: "Kaikki on näkyvää"
Ongelmia ilmeni myös täysin samalla tavalla voideltujen suksiparien välillä.
– Vaikka olimme voidelleet monta paria ihan samalla tavalla, testitulosten kesken oli suuria heittoja. Vaikka oli samat aineet ja samalla proseduurilla tehty, oli helkkarin isoja heittoja.
"Pakko lykätä eteenpäin"
Fluorikiellon on määrä astua voimaan tulevana syksynä, mutta nykytietojen valossa useat tahot vaativat fluorikiellon lykkäämistä. Myös Norrgård on lykkäyksen kannalla.
– Kaiken järjen mukaan on pakko lykätä päätöstä eteenpäin. Tässä ei ole enää muita mahdollisuuksia. Nyt pitää vain odottaa, milloin FIS uskaltaisi tehdä sen ratkaisun siirtää sitä eteenpäin. Tällä hetkellä se on niin kaukana siitä, että se olisi luotettava tai edes toimiva.
Norrgård on keskustellut aiheesta niin Norjan, Ruotsin kuin Yhdysvaltojenkin huoltotiimien kanssa. Norjan huoltopäällikkö Snesrud on yrittänyt keskustella asiasta FIS:n kanssa, mutta Norrgård toivoo, että myös Suomen Hiihtoliitto tekee maastohiihtomaajoukkueen kannan selväksi FIS:lle.
– Toivottavasti meidänkin liittomme viestittää sen asian eteenpäin. Se on meidän johdon tiedossa, ettei laite ole luotettava ja on parasta siirtää sitä (kieltoa) eteenpäin, Norrgård sanoo.
LUE MYÖS: Suomalaiset vetivät vihkoon: Isometsän katse kohdistuu myös Iivo Niskaseen ja Krista Pärmäkoskeen – raaka arvio
FIS:n idea fluorikiellosta on kuitenkin yhä Norrgårdin mieleen. Kieltoa ei kuitenkaan voi toteuttaa, ellei testauslaitteisiin voi luottaa.
– Onhan se ideana hyvä, mutta käytännössä ainakin tällä hetkellä mahdoton toteuttaa. Meillä ei ole sellaisia laitteita.
Norrgårdin mukaan FIS halusi viedä fluorikiellon läpi liian nopealla aikataululla. FIS ehti kuitenkin vakuuttaa monet tahot siitä, että kaikki on mallillaan ja kielto voidaan ottaa ongelmitta käyttöön tulevana syksynä. Todellisuus iski kuitenkin karusti päin kasvoja.
– Se tuli aivan liian nopealla aikataululla. Ensin itse asiassa luulin, että FIS on tekemässä sen, koska huhut ja lupaukset olivat sen verran kovia. Eihän meillä ole testilaitetta, joka sitä tunnistaa. Se ei varmaan mene edes yhdessä vuodessa, Norrgård toteaa.
– Jotenkin työryhmä oli vakuuttunut siitä, että tämä testausmenetelmä on ok ja oikeasti toimii. Onhan se ongelmallista ja vaikeaa, mutta silloinhan meillä on joku tukeva laite, johon voidaan nojata ja toimii. Silloin pelaamme kaikki samalla säännöillä, mutta eihän se nyt ole mahdollista, Norrgård painottaa.