Suomalaishiihtäjät kärysivät joukolla fluorivoiteesta – näin valmentaja selvittää tapahtunutta: "Harmillinen juttu"

Neljä suomalaishiihtäjää hylättiin lauantaina Skandinavia cupin kilpailussa suksissa testissä havaitun fluorivoiteen vuoksi. Valmentaja Jussi Piirainen selvitti MTV Urheilulle, miksi Kansainvälisen hiihtoliiton FISin alaisissa kilpailuissa kiellettyä fluorivoidetta löytyi suomalaisten suksista.

Viron Otepäässä hiihdettiin lauantaina Skandinavia cupin 20 kilometrin kilpailut perinteisellä hiihtotavalla. Kilpailuissa hiihtivät myös Rebecca Immonen, Anni Kaipainen, Lauri Lepistö ja Olli-Pekka Laitila, mutta tulosliuskalla heidän kohdalleen merkittiin maininta disqualified, hylätty. Syynä oli hiihtäjien suksista testissä löytynyt fluorivoide, jonka käyttö on ollut kielletty FISin alaisissa kilpailuissa tämän kauden alusta lähtien.

Suomalaisten hylkäyksistä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Valmentaja Jussi Piiraisen mukaan suomalaiset eivät ole käyttäneet kansainvälisissä kilpailuissa fluorivoiteita. Otepäässä kyse oli hänen mukaansa vanhoista voidejäämistä. Fluorivoiteiden käyttö on yhä sallittu Suomessa hiihdettävissä kilpailuissa lukuunottamatta maailmancupin ja Skandinavia cupin kilpailuita.

– Sukset eivät ole olleet tarpeeksi hyvin putsattu, ja ne (fluorivoidejäämät) ovat tulleet kisan jälkeisissä testauksissa näkyviin. Pieniähän ne määrät olivat, mutta FIS on muuttanut raja-arvoja vuoden vaihteessa niin, että nyt ne eivät menneet sen sallitun arvon alle, mikä ennen vuodenvaihdetta vielä olisi mennyt. Neljän urheilijan kohdalla kävi nyt näin, valitettavasti, Piirainen selvitti.

– Ainemäärät olivat niin pieniä, mitä löytyi, että niillä ei ole suksen luistoon minkäänlaista merkitystä. Ei meidän joukkueella ole mitään tarvetta lähteä tuolla kikkailemaan. Harmillinen juttu joka tapauksessa.

Piiraisen mukaan suksien puhdistaminen on urheilijoiden vastuulla. Puhtaus on hänen mukaansa tärkeää myös siksi, ettei fluorijäämiä päädy voitelukoppiin.

– Meillä on iso määrä urheilioita, jotka tulevat ja urheilioiden pitää itse huolehtia, että sukset ovat hyvin putsattuna, kun ne tulevat voiteluun, Piirainen sanoo.

– Se, kuka sen puhdistuksen ikinä onkaan tehnyt, sehän voi olla eri henkilö.

Piirainen myöntää, että tilanne olisi selkeämpi, jos myös kotimaan kilpailuissa noudatettaisiin FISin fluorivoiteet kieltävää linjaa.

– Se on kaksipiippuinen juttu. Jos kerralla kaikki kiellettäisiin myös Suomessa, se olisi selkeämpi peli. Toisaalta, kun on vielä olemassa fluorivoiteita, on järkevää käyttää olemassa olevat voiteet pois. Tämä on tällainen siirtymävaihe.

Mitä tästä voidaan oppia, ettei vastaavaa pääse tapahtumaan?

– Vielä huolellisuutta enemmän suksen putsaukseen varmasti vielä sitten. Toki on oltava entistä tarkempana.

Lue myös:

    Uusimmat