Maastohiihdon maailmancupin alkuun on noin kymmenen viikkoa, mutta hiihtomaailman pakka on pahasti levällään. Syynä on keväinen päätös kieltää fluorivoiteiden käyttö suksissa maastohiihdossa ja ampumahiihdossa. Kieltoa on tarkotus valvoa fluorin testaamiseen valmistettavalla laitteella. Testilaitteen valmistuminen on kuitenkin viivästynyt.
Fluorivoidekiellon pitäisi tulla voimaan asteittain alkavasta kaudesta lähtien, mutta kukaan ei vielä tiedä, kuinka paljon fluoria suksen pohjassa saa ensi kaudella olla.
Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on kehitellyt laitevalmistajan kanssa testauslaitetta, jolla fluorin määrää suksessa voitaisiin mitata. Eri maiden maajoukkueiden piti päästä laite-esittelyyn syyskuun loppupuolella, mutta FIS ilmoittikin esittelypäivän siirtyvän vielä määrittelemättömään ajankohtaan lokakuulle.
Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen kertoo, ettei FIS selittänyt tilaisuuden lykkääntymistä sen tarkemmin.
– Ei ole muuta selitystä kuin, että se laite ei vain ole valmis. Kehitystyö ei ole vielä siinä vaiheessa, että se olisi toimiva.
Pasanen suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti, mutta hieman epäileväisesti. Testilaitteen valmistumisen kanssa alkaa olla kiire, sillä ensi kauden voitelusäännöt ovat vielä epäselvät.
– Voiko se (fluorikielto) tulla voimaan, jos sitä laitetta ei pysty kukaan testaamaan kunnolla eikä tiedä, mitä ne rajoitukset tarkoittavat, Pasanen kysyy ja vastaa omaan kysymykseensä.
– Tämä on aika hankala tilanne. Oma mielipiteeni on se, että jos ei päästä testilaitetta kunnolla kokeilemaan, ei (sääntö) voi tulla vielä marraskuussa voimaan.
Avoimia kysymyksiä riittää
FIS ei ole vielä ilmoittanut, mitä fluorivoiteen käyttökielto ensi kaudella käytännössä tarkoittaa. Testilaitteen avulla pitäisi pystyä määrittämään raja-arvo, jota fluorin määrä suksen pohjassa ei saa ylittää. Pasanen sanoo, että raja-arvojen puuttuminen asettaa joukkueet epävarmaan asemaan.
– Nythän ei tiedetä yhtään, voiko siitä tulla ylitys, jos on harjattu (suksia) harjalla, jossa on vanhoja fluorijäämiä. Vai voiko voiteessa olla vielä vähän fluoria. Tällä hetkellä ohjeistus on ollut se, että pitää putsata kaikki vanhat varusteet ja niistä vanhat fluorijäämät pois. Niitä olemme nyt putsanneet.
FISin arvion mukaan vanhat sukset pitää hioa ja pohjustaa uudelleen fluorittomalla voiteella. Pasasen mukaan työtä on jo aloitettu ja osa testisuksista on puhdistettu. Työtä kuitenkin riittää. Kalustoa joudutaan myös uusimaan, kun osa suksista on jo niin käytettyjä, ettei hiominen onnistu.
Avaa oven huijareille?
Fluorivoidekielto ja epäselvyydet fluorin määrän testaamisessa voivat avata oven huijareille. Ruotsin ampumahiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Johan Wahlström muistuttaa Expressenin haastattelussa, että korvaavat voiteet eivät yllä lähellekään fluorivoiteita. Kiusaus fluorin käyttämiselle edun tavoittelussa voi nousta suureksi.
Wahltsröm sanoo olevansa huolissaan testaussysteemin toimivuudesta. Jos fluorintunnistuslaitteen käytössä on epävarmuuksia, voi tilanne houkutella huijaamaan.
– Suurin huolemme on, että kehitetty systeemi ei toimi. Tästä voi tulla suurempi ongelma kuin dopingista. Uskon, että monet yrittivät huijata, Wahlström sanoo Expressenille.
– Pelkäämme tietysti, että jotkut käyttävät yhä fluorivoidetta, mutta peittävät sen niin, ettei laite tunnista sitä ja saavat silti siitä saman vaikutuksen.
Tässä vaiheessa kaikki on kuitenkin spekulointia, eikä kukaan tiedä, onnistuvatko mahdolliset huijarit aikeissaan.
Aivan kuten Suomen Pasanen, Wahlström ei tiedä, miten testilaite tulee toimimaan.
– Me emme tiedä, koska kukaan ei ole nähnyt laitetta vielä. Kukaan ei tiedä, miten tämä tulee toimimaan.