Suomalaistuomarille sataa syytöksiä – kyseenalainen tuomio ratkaisi voiton Ruotsille: "Tämä on syvältä"

Suomi eteni alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa välieriin kaatamalla Slovakian jatkoajalla 4–3.

Suomalaistuomari Riku Branderin viheltämä rangaistus Sveitsin ja Ruotsin välisen U20-MM-puolivälierän jatkoajalla kerää runsaasti kritiikkiä.

Sveitsi pisti kisaisäntä Ruotsin ahtaalle alle 20-vuotiaiden MM-kisojen puolivälieräottelussa ja jännittävä trilleri eteni aina jatkoajalle asti.

Ratkaisu nähtiin, kun jatkoaikaa oli pelattu yli viisi minuuttia. Axel Sandin-Pellikka tykitti ylivoimalla Ruotsin välieriin kotiyleisön suureksi riemuksi.

Ottelun jälkeen puheenaiheeksi nousi kuitenkin ratkaisumaalia edeltänyt koukkaamisjäähy, jonka suomalaistuomari Riku Brander antoi Sveitsin Rodwin Dioniciolle. Sveitsin päävalmentaja Marcel Jenni kritisoi tuomiota kovin sanoin Aftonbladetille.

– Olen todella pettynyt tappioon, mutta meidän on hyväksyttävä se. Pelasimme hyvän pelin, mutta jatkoajan jäähy oli uskomattoman huono. Minulla on tunne, että tuomarit halusivat tehdä kaiken, jotta Ruotsi voittaisi, Jenni kritisoi.

Sveitsin joukkueen GM Lars Weibel komppasi Jenniä.

– On aina rajua hävitä jatkoajalla, mutta vielä rajumpaa hävitä jatkoajalla tuollaisen jäähyn jälkeen. En haluaisi valittaa tuomareista, mutta tuota jäähyä oli vaikea hyväksyä, Weibel sanoo.

Jäähylle komennettu Dionicio ei ollut hänkään tyytyväinen tuomarityöskentelyyn.

– En ollut iloinen siitä (jäähystä). Meillä olisi ehdottomasti voinut olla parempaa tuomarityöskentelyä. Tämä on syvältä, Dionicio sanoi TSN:lle.

Myös Branderin tuomaripari Lukas Kohlmüllerin toiminta sai kritiikkiä. Kohlmüller vihelsi varsinaisen peliajan loppuminuuteilla jäähyn Sveitsin Nick Meilelle. Tuomio tyrmättiin sosiaalisessa mediassa rajusti.

Alkuperäinen tuomio oli pelirangaistus keihästämisestä, mutta videotarkastuksen jälkeen tuomio aleni kahden minuutin jäähyksi. Siitäkin huolimatta kritiikkiä jäähyä kohtaan oli voimakasta.

– Juuri kun luulin, etteivät he voisi olla yhtään huonompia. Tämä vie potin, entinen NHL-jyrä Paul Bissonnette kirjoittaa X-tilillään.

– Luulen, että todistin juuri jääkiekkohistorian kamalinta tuomiota, entinen NHL-puolustaja Ryan Whitney puolestaan kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat