Jemen-tutkija Susanne Dahlgren kertoi Jemenistä tänä aamuna, että paikallisen median mukaan suomalaispanttivankien vapauttamisesta on maksettu lunnaita miljoona euroa.
Dahlgren jatkaa tutkimustaan Jemenissä huolimatta siitä, että maasta on juuri vapautettu kaksi suomalaista panttivankia, ja ulkoministeriö kehottaa suomalaisia poistumaan maasta välittömästi.
– Olen tutkinut Jemeniä kolmisenkymmentä vuotta, ja jatkan täällä tutkimuksiani, kertoi Dahlgren MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa.
Dahlgren sanoo pysytelleensä Jemenistä pois muutaman vuoden turvallisuussyistä.
– Olen viimeiset pari-kolme vuotta pysytellyt pois täältä, koska tiesin että silloin tänne ei kannattanut tulla.
– Minun arvioni lähtevät siitä, että tunnen paikallisia ja luotan heidän arvioihinsa.
Ulkoministeriön matkustustiedotteessa sanotaan, että ulkomaalaisten kannalta riskin muodostavat ennen kaikkea kidnappausyritykset, ja terrori-iskujen uhka on edelleen olemassa.
Dahlgren ei uhasta hätkähdä.
– Tämä on maa, jossa on matkustuskielto koko ajan päällä. Tavallaan Jemenillä on ollut jo parikymmentä vuotta matkustuskielto, joka perustuu amerikkalaisten arvioihin.
Rikosylikomisario Thomas Elfgren keskusrikospoliisista sanoi Huomenta Suomen lähetyksessä, että lähtisi itse Jemeniin vain viran puolesta.
– Herättää tietysti monenlaisia ajatuksia, että miksi pitää matkustaa vastoin viranomaisten antamia ohjeita. Tosin viranomaiset eivät voi liikkumavapautta rajoittaa. Jos joku päättää lähteä matkustusrajoituksista huolimatta, voi lähdölle olla hyviä syitä. Itse en lähtisi sellaiseen paikkaan, jonne on matkustusrajoitteita tiedossa, ellei se liittyisi virkaan.
"Itävaltalaislehti tuntuu hakevan sensaatiota"
Susanne Dahlgren kertoo jemeniläisviestimien uutisoineen suomalaisten ja itävaltalaismiehen vapautumisen.
– Tv-uutisissa aiheesta ei ole ollut, mutta internetin uutissivustoilla on kerrottu, että Oman oli ratkaiseva neuvottelija, ja lunnaita maksettiin miljoona euroa.
– Sitten on kerrottu epämääräisiä tietoja siitä, kenen hallussa he ovat olleet. Osa mediasta puhuu heimoista, osa käyttää sanaa 'terroristi'. Ei ole selvyyttä, että missä päin maata heitä on pidetty.
Dahlgren suhtautuu varauksella itävaltalaisen Kurier-lehden tietoihin panttivankien huonosta kohtelusta. Kurier on kirjoittanut myös siitä, että Suomi olisi hankaloittanut panttivankien vapauttamista.
– Minusta lehti tuntuu sensaationhakuiselta.
– Jemen on köyhä maa, jossa on tapana nukkua lattialla, ja jossa syödään lattialla istuen. Nämä eivät ole asioita, jotka kertoisivat siitä että vankeja on kohdeltu huonosti, sanoi Dahlgren.
Korjattu Dahlgrenin etunimi Susanneksi.
Tuomioja Ylelle Jemen-väitteistä: Roskaa
Uutispäällikön blogi: UM rakensi liian täydellisen tarinan
Lehti: Lunnassumma 16 miljoonaa dollaria
Poliisi itävaltalaislehden väitteistä: Ei yhteistyöongelmaa
Jolon saarelle siepattu Vahanen: Suomi hoiti asiat taitavimmin