Suomalaistutkija: Venezuelan kriisi syvenee – kapinakin on mahdollinen

1:59img
Julkaistu 16.05.2016 13:23

MTV UUTISET - STT

Etelä-Amerikassa Venezuelassa maan talouskriisi on kärjistynyt niin pahaksi, että vaarana on kansan nouseminen kapinaan, Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset varoittavat.

Vanhempi tutkija Mikael Wigell Ulkopoliittisesta instituutista on samaa mieltä kapinan mahdollisuudesta.  

– En pidä sitä ollenkaan poissuljettuna.  

Wigell sanoo aiemminkin puhuneensa siitä, että maassa on ryhmiä, jotka ovat valmiita kapinaan. Nyt nämä tunnelmat näyttävät olevan leviämässä.  

– Venezuelan kriisi on todella paha, aina ruokapulasta lähtien.  

Kuralla olevan talouden alamäkeä on vauhdittanut öljyn hinnan lasku. Tavallisten kansalaisten elämää vaikeuttavat ruokapulan ohella pula lääkkeistä, yleiset sähkökatkokset, vakava inflaatio sekä poliittinen epävarmuus.  

Talouskriisiin kietoutuu poliittinen kriisi. Oppositio voitti loppuvuodesta järjestetyt parlamenttivaalit, mutta voiton merkitystä kavensi se, että maa on presidenttivaltainen. Presidentti Nicolas Maduro on pysytellyt tiukasti vallassa opposition erovaatimuksista huolimatta.  

Toistaiseksi Venezuelan kaduilla ei ole nähty laajoja avoimia konflikteja, vaikka sekä hallitusta vastustavia että tukevia protesteja on järjestetty. 

Oppositio hyvin jakautunut

Mikael Wigell kuvailee oppositiota hyvin jakautuneeksi. Maltillisemmat haluavat kamppailla presidenttiä vastaan parlamentaarisin keinoin, mutta on myös ryhmiä, jotka ovat valmiita ottamaan kovat keinot käyttöön Maduron kaatamiseksi.  

– Opposition puolella on myös joitakin ryhmiä, jotka ovat pyrkineet hankkimaan aseita, Wigell sanoo.  

Hänen tiedossaan ei ole, miten vahvoja nämä ryhmät ovat.  

Wigell uskoo, että Maduro pyrkii pysymään vallassa millä keinolla hyvänsä syksyyn asti, jolloin maassa järjestetään aluevaalit.  

– Hän ilmeisesti laskee sen varaan, että vaalit tulevat hajottamaan opposition.

Mielipidekyselyjen perusteella Maduro on kansan keskuudessa hyvin epäsuosittu. Wigellin mukaan edes oman puolueen sisällä kaikki eivät tue häntä.

Maduro tukeutuu armeijaan ja poliisiin, joiden on arvioitu olevan lojaaleja hänelle. Wigell ei pääosin kiistä tätä arviota, mutta huomauttaa, että merkkejä armeijan jonkinlaisesta hajaantumisesta saattaa olla.

– Armeijan sisällä on vahvoja henkilöitä, jotka eivät ole Madurolle lojaaleja. He näkevät, että Maduro ajaa Venezuelan niin maanrakoon, että jotain pitäisi tehdä, jotta hänestä päästäisiin.

Wigell ei juuri usko siihen, että Venezuela pystyisi omin voimin parlamentaarisesti ratkaisemaan pattitilannetta. Niinpä katse suuntautuu maan ulkopuolelle.

– Ehkä alueelliset yhteistyöjärjestöt voisivat ottaa aktiivisemman roolin ja tulla välittämään tässä tilanteessa.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat