Suomalaistutkijat ovat osana kansainvälistä tutkimusryhmää kuvanneet ensimmäistä kertaa sekä mustan aukon ympärillä olevan rengasmaisen rakenteen että voimakkaan suihkun Messier 87 -galaksin ytimessä.
Kuva otettiin teleskooppiverkoston havaintoja koostamalla. Siinä käytettiin uusia millimetriaallonpituuksilla tehtyjä havaintoja. Havainnoissa oli mukana Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorio.
– Metsähovin radioteleskooppimme oli yksi viidestä asemasta Euroopassa, jotka osallistuivat näihin havaintoihin vuonna 2018. Radioteleskooppeja, jotka mittaavat 3,5 millimetrin aallonpituudella, ei ole kovin paljon, mikä tekee Metsähovissa kerätystä datasta arvokasta, Aalto-yliopiston vanhempi tutkija Tuomas Savolainen kertoo tiedotteessa.
Lue myös: Tutkijat löysivät ällistyttävän suuren mustan aukon: Massaltaan 30 miljardia kertaa suurempi kuin Aurinko
1:52
Tutkija: Täydellisempi kuva mustan aukon ympäristön prosesseista
Kuva on ensimmäinen laatuaan.
– Aiemmin olimme nähneet sekä mustan aukon että suihkun erillisissä kuvissa, mutta nyt olemme ottaneet panoraamakuvan mustasta aukosta yhdessä siitä lähtevän suihkun kanssa käyttäen uutta aallonpituutta, kertoo Ru-Sen Lu Shanghain tähtitieteellisestä observatoriosta ja Max Planck -tutkimusryhmän johtaja Kiinan tiedeakatemiassa julkaistussa tiedotteessa.
Tiedotteessa kerrotaan, että aiemmin ei ole onnistuttu kuvaamaan niin sanottua kertymäprosessia, jossa mustaa aukkoa ympäröivän materiaalin uskotaan putoavan aukkoon.
– Aiemmin näkemämme rengas on suurempi ja paksumpi kuvattuna 3,5 millimetrin aallonpituudella. Tämä osoittaa, että mustaan aukkoon putoava materia tuottaa ylimääräistä säteilyä, joka näkyy kuvassa. Nyt saamme täydellisemmän kuvan mustan aukon ympärillä toimivista prosesseista, Ru-Sen Lu lisää.