Lähes mahdottomasta tulee pian mahdollista: Mustista aukoista tehdään värielokuvia – valkeneeko mysteeri vihdoin?

Kansainvälinen tutkimusryhmä rakentaa Namibiaan radioteleskoopin, jonka avulla mustista aukoista kyetään tekemään värielokuvia, jotka auttavat ymmärtämään paremmin niiden roolia maailmankaikkeudessa. Hankkeessa on mukana myös Turun yliopisto.

Uudesta teleskoopista tulee osa maailmanlaajuista Event Horizon Telescope -verkostoa, jonka avulla mustasta aukosta on saatu otettua ensimmäiset kuvat. Verkosto julkaisi kuvat kahdesta supermassiivisesta mustasta aukosta vuosina 2019 ja 2022.

– Haluamme kartoittaa mustan aukon läheisyyden säteilyä paitsi radiotaajuuksilla myös korkeammilla energioilla, tämä tuottaa tavallaan värikuvan mustasta aukosta., Turun yliopiston akatemiatutkija Elina Lindfors sanoo.

Lindfors on tutkimusryhmässä mukana yhdessä Turun yliopiston akatemiatutkija Talvikki Hovatan kanssa.

Nyt tavoitteena on päästä kuvista vielä vähän pidemmälle.

– Nyt halutaan päästä näkemään mitä siinä musta aukon tapahtumahorisontin läheisyydessä ja vähän suuremmallakin mittakaavalla tapahtuu ajan funktiona.

Tapahtumahorisontti on mustassa aukossa se kohta, minkä sisältä ei voi saada mitään tietoa, mistä ei ole enää paluuta ja mistä ei läpi pääse edes valo.

– Piirroselokuvissa ja sarjakuvissa näytetään aina kun joku tippuu sinne mustaan aukkoon ja katoaa, niin tapahtumahorisontti on nimenomaan juuri se kohta jonka takaa emme enää tippunutta voi nähdä, kertoo Lindfors

Turun yliopiston tutkijat hyödyntävät teleskooppia saadakseen havaintoja supermassiivisista mustista aukoista erityisesti gammasäteitä ja mahdollisesti neutriinoja tuottavien kirkkaiden purkausten aikana, mikä mahdollistaa ainutlaatuisen uuden lähestymistavan.

– Nämä havainnot auttavat meitä yhdistämään eri aallonpituuksilla tapahtuvat kosmiset välähdykset toisiinsa, mikä tarjoaa uuden ikkunan maailmankaikkeuden ohimeneviin ilmiöihin, sanoo Hovatta Turun yliopiston tiedotteessa.

Turun yliopisto on yhdessä Namibian yliopiston kanssa tutkimushankkeen yhteistyökumppani.

– Yliopistoilla on jo aiemmin ollut läheinen kumppanuus ja tämä kyllä ehdottomasti mahdollistaa yhteistyön tiivistämisen. On tärkeä ja hieno juttu että pystymme tekemään tutkimusyhteistyötä Namibian kanssa myös tähtitieteen saralla, Lindfors sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat