Upeat kuvat! Avaruusteleskoopin tuoreet otokset paljastavat vapaana seilaavia planeettoja ja uusia galakseja

Euroopan avaruusjärjestön avaruusteleskoopin uudet kuvat ovat paljastaneet vapaana seilaavia planeettoja ja uusia galakseja.

Universumin salaisuudet ovat kirkastumassa tähtitieteilijöille, kun Euroopan avaruusjärjestön ESAn Euclid-teleskooppi tuottaa ensimmäisiä tuloksiaan, Oulun yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Tutkijat ovat löytäneet kuvien avulla satoja uusia galakseja, tähtijoukkoja, vapaana seilaavia Jupiteria massiivisempia planeettoja sekä galaksijoukkojen painovoiman aiheuttamia gravitaatiolinssejä.

Uusi aineisto esiteltiin tänään

 ESA esitteli viime vuoden heinäkuussa avaruuteen laukaistun Euclidin keräämää dataa tänään.

Tieteellisen tulosten lisäksi ESA julkaisi viisi uutta Euclidin ottamaa värikuvaa sekä Euclidin ensimmäisen tieteelliseen käyttöön soveltuvan avoimen tietoarkiston.

Se mahdollistaa Oulun yliopiston mukaan teleskoopin keräämän datan mahdollisimman laajan tieteellisen hyödyntämisen.

Suomesta Euclid-konsortiossa on mukana tutkijoita Oulun yliopiston lisäksi Helsingin, Turun ja Jyväskylän yliopistoista sekä Aalto-yliopistosta.

Kajaanissa sijaitsevasta datakeskuksesta vastaa osaltaan CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.

”Kuin olisi saanut silmälasit päähän”

Oulun yliopiston yliopistonlehtori Aku Venhola ja tutkijatohtori Mélina Poulain ovat mukana kartoittamassa kääpiögalakseja ja pallomaisia tähtijoukkoja.

– Kuvatuista galaksijoukoista erityisesti Fornax-joukko on minulle erittäin tuttu koska olen tutkinut sitä Maasta tehtyjen havaintojen pohjalta lähes vuosikymmenen. Euclidin havaintojen tarkastelu on kuin olisi saanut silmälasit päähän ja vihdoin päässyt näkemään galaksien yksityiskohdat, Venhola ihastelee.

– Uusi data mahdollistaa pienten galaksien keskustassa sijaitsevien tiheiden tähtijoukkojen entistä tarkemman tutkimuksen.

Euclid voi auttaa mustien aukkojen ymmärtämisessä

Nykykäsityksen mukaan osassa näistä galaksien keskiosissa sijaitsevissa tähtijoukoissa sijaitsee myös massiivisia mustia aukkoja ja Euclid voi osaltaan olla ratkaisevassa asemassa näiden rakenteiden synnyn ymmärtämisessä.

– Euclidin päämäärä on selvittää pimeän aineen ja pimeän energian luonne, Suomen Euclid-yhteisön johtaja Elina Keihänen Helsingin yliopistosta kertoo.

Kosmologisia tuloksia joudutaan Keihänsen mukaan kuitenkin vielä odottamaan, kunnes dataa on kertynyt enemmän.

Nyt julkaistut kuvat ja niihin perustuvat kymmenen tieteellistä artikkelia pohjautuvat yhteenlaskettuna alle vuorokauden mittaiseen kokonaisvalotusaikaan valituista kohteista.

Tärkeä merkkipaalu

Euclidin ensimmäiset tieteelliset julkaisut ja avoimet kuva-arkistot ovat tärkeä merkkipaalu, toteaa ESA:n Euclid-tutkija, Project Scientist Valeria Pettorino.

– Kuvat ja niihin liittyvät tieteelliset löydökset ovat vaikuttavia tutkittujen kohteiden moninaisten luonteiden ja etäisyyksien suhteen.

Pettorinon mukaan Euclidin varhaiset havainnot osoittavat Euclidin olevan nyt valmis päätehtäväänsä: pimeän aineen ja energian luonteen selvittämiseen.

Kuvannut taivasta helmikuusta asti

Euclid aloitti kuluvan vuoden helmikuussa kuuden vuoden mittaisen pääkartoituksensa.

Se on siitä lähtien kuvannut taivasta systemaattisesti päivittäin kasvattaen jatkuvasti kartoitettua aluettaan.

Ensimmäinen pääkartoituksen datajulkistus on ajoitettu ensi vuodelle 2025.

Lue myös:

    Uusimmat