Suomalaistutkijoiden läpimurto: Kahvista paljastui yllättävä terveyshyöty

Julkaistu 27.03.2013 15:14(Päivitetty 28.03.2013 08:05)

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan kahvilla saattaa olla maksaa suojaavia terveysvaikutuksia

Seinäjoen keskussairaalan, Tampereen yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL:n tekemä tuore tutkimus osoittaa, että kahvinjuonti voi suojata runsaasti alkoholia käyttäviä ihmisiä maksasairauksilta. Kyselytutkimukseen osallistui lähes 19 000 suomalaista miestä ja naista, joilta kysyttiin kahvin ja alkoholinkulutustottumuksista. Tutkimuksessa hyödynnettiin THL:n FINRISKI-tutkimuksen dataa. Tutkimukseen osallistuneilta myös mitattiin verestä maksan gamma-glutamyylitransferaasi -entsyymin eli GGT:n tasot, jotka ovat yleensä korkeat runsaasti alkoholia käyttävillä ja maksasairauksia sairastavilla ihmisillä.

– On ollut tiedossa, että alkoholinkäyttö lisää gamma gt-entsyymin määrää elimistössä ja tämä alkaa näkyä jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Sitä käytetään alkoholin suurkulutuksen indikaattorina. Sama entsyymi lisääntyy elimistössä, jos henkilö on ylipainoinen. Suuri riskitekijä maksasairauksille onkin runsaan alkoholinkäytön ja ylipainon yhdistelmä. tutkimuksessa mukana ollut Tampereen yliopiston professori ja ylilääkäri Olli Niemelä kertoo Makuja-sivustolle.

Kahvista hyötyä erityisesti miehille

Tutkimukseen osallistuneilla, yli 24 juomaa viikossa juovilla suomalaismiehillä (3,5 juomaa päivässä) todettiin kaikista korkeimmat GGT-pitoisuudet. Pitoisuudet olivat noin kolminkertaiset verrattuna miehiin, jotka eivät juoneet lainkaan alkoholia. Samaan aikaan kuitenkin yli viisi kuppia kahvia päivässä juovilla, runsaasti alkoholia käyttävillä miehillä todettiin jopa 50 pienemmät GGT-pitoisuudet, kuin niillä, jotka eivät juoneet kahvia. Professori Niemelän mukaan myös naisilla havaittiin samansuuntaisia tuloksia, mutta ei niin voimakkaina, että sillä olisi tilastollista merkitystä.

– Monissa kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu aiemmin samansuuntaisia tuloksia. Tässä suomalaistutkimuksessa merkittävää oli se, että pystyimme todella tarkasti dokumentoimaan ihmisten kahvin- ja alkoholinkulutusta ja näin jakamaan ihmisiä ryhmiin kulutuksen perusteella.

Kahviannosten määrän vaikutus yllätti tutkijat

Kahvin positiiviset vaikutukset eivät yllättäneet suomalaista tutkijaryhmää, mutta tutkimustuloksissa yllätyksenä nousi kuitenkin kahviannosten määrän vaikutus GGT-tasoihin.

– Olimme todella yllättyneitä, että löytyi näin tarkkoja annosvasteita. Positiiviset vaikutukset rupesivat näkymään vasta, kun henkilö nautti yli 4 kuppia kahvia päivässä. Myös miesten ja naisten väliset erot yllättivät.

Niemelän mukaan Tampereen yliopiston, Seinäjoen keskussairaalan ja THL:n yhteistyössä toteuttama tutkimus on noteerattu myös kansainvälisissä medioissa.

Petra Kiiski/MTV3

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle