Nyt tuli kahvivaroitus yli 60-vuotiaille

shutterstock_231762949
Kahvia kannattaa nauttia kohtuudella, jotta siitä saa irti parhaat hyödyt, väittää tuore tutkimus. Shutterstock.

Tuoreiden tutkimustuloksien perusteella runsas kahvinjuonti voi olla haitallista ikääntyneille.

Yli kolmen päivittäisen kahvikupillisen nauttiminen on yhdistetty tuoreessa tutkimuksessa nopeampaan kognitiivisten kykyjen heikkenemiseen. Tutkimustuloksista raportoi aiemmin Helsingin Sanomat.

"Liian runsas kahvinkulutus ei luultavasti suositeltavaa"

Tutkijat selvittivät kahvin ja teen nauttimisen yhteyttä erilaisiin kognitiivisiin kykyihin, kuten abstraktiin päättelyyn ja loogiseen ajatteluun. 

Yksi kahvikupillinen on Suomessa nykypäivänä noin 1,5 desilitraa. Yhdysvalloissa ja Englannissa sanalla "cup" voidaan viitata mittaan, joka on noin 2,4 desilitraa.

Tutkimuksessa käytiin läpi yhteensä 8451 yli 60-vuotiaan terveystietoja Ison-Britannian biopankista. Biopankki on tutkimusresurssi, joka sisältää geneettisiä- ja terveystietoja yhteensä puolelta miljoonalta britiltä. Tutkimukseen valituista henkilöistä 60 prosenttia oli naisia. Kaikkien tutkittavien henkilöiden kognitiiviset kyvyt olivat heikentyneet. 

– Kuten vanha sanonta kuuluu, liian paljon mitä tahansa on pahaksi. Kyse on tasapainosta, joten kohtuullinen kahvinkulutus on okei, mutta liian runsas ei luultavasti ole suositeltavaa, tutkija Kelsey R. Sewell Advent Health -tutkimusinstituutista kommentoi lääketieteelliselle Medscape-julkaisulle

Kahvilla yhteys kognitiivisiin kykyihin seurantavuosien aikana

Tutkimuksen tulokset esiteltiin 30. heinäkuuta Alzheimer's Association -järjestön kansainvälisessä konferenssissa (AAIC).

Vähän tai ei ollenkaan kahvia juovien joustava älykkyys laski keskimäärin 8,83 seurantavuoden aikana vähemmän kuin runsaasti kahvia juovilla. Joustavalla älykkyydellä tarkoitetaan yleistä tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisukykyä.

– Näemme, että runsaasti kahvia nauttivilla joustava älykkyys laski seurantajakson aikana kaikista jyrkiten. 

Teenjuojilla vaikutus oli sen sijaan päinvastainen: kognitiiviset kyvyt laskivat jyrkiten niillä, jotka eivät koskaan juoneet teetä.

Lisätutkimuksia tarvitaan – kahvin kohtuukäytöllä hyötyjä

Sewell muistuttaa, että kyseessä oli havainnoillinen tutkimus. Tarvitaan siis vielä lisää satunnaistettuja, kontrolloituja tutkimuksia, jotta kahvin ja teen vaikutuksia voidaan ymmärtää paremmin. 

Aiemissa tutkimuksissa kahvin kohtuukäytöllä on todettu olevan myös positiivisia vaikutuksia terveyteen, esimerkiksi sydämen vajaatoiminnan, syöpien ja Parkinsonin taudin ennaltaehkäisyssä.

– Useat tutkimukset viittaavat myös siihen, että kahvi voi vähentää Alzheimerin taudin riskiä, ​​Sewell muistutti konferenssissa.

Tutkimusdatassa ihmiset olivat raportoineet kahvin ja teen kulutustaan itse. Sewellin mukaan tämä ei kuitenkaan välttämättä ole suuri ongelma, koska kahvin ja teen kulutus toistuu ihmisillä usein hyvin samalla kaavalla päivästä toiseen. 

Tutkimuksessa ei otettu huomioon henkilöiden kahvin ja teen kulutusta nuorempana. Myöskään erilaisia kahvi- tai teetyyppejä ei otettu tutkimuksessa huomioon.

Katso myös video: Nina Backmanin tapa keittää kahvia jakoi mielipiteet

Lähde: Medscape

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat