Tutkijat ovat havainneet, että ihmisillä, jotka juovat kahvia, on hieman pienempi riski sairastua pään ja kaulan alueen syöpiin. Teen suhteen havainnot olivat ristiriitaisempia.
Tutkimuksen mukaan yli neljä kuppia kahvia päivässä lipittävillä ihmisillä olisi 17 prosenttia pienempi riski sairastua pään ja kaulan alueen syöpiin. Cancer-lehdessä julkaistuista tutkimustuloksista uutisoi The Guardian.
Lue myös: Nyt pelätään hintajytkyä: Kahvipaketti pian jopa 10 euroa?
– Vaikka kahvin ja teen kulutuksesta ja pienentyneestä syöpäriskistä on aiempaa tutkimustietoa, tämä tutkimus korosti niiden erilaisia vaikutuksia pään ja kaulan alueen syövän eri osa-alueilla – mukaan lukien havainnon, että kofeiinittomallakin kahvilla oli jossain määrin myönteisiä vaikutuksia, kertoo analyysiä tekemässä ollut tutkija Yuan-Chin Amy Lee Huntsman Cancer Institute -syöpäinstituutista.
Lee työskentelee myös amerikkalaisen Utahin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.
Lue myös: Kittasitko tänäkin aamuna yli kolme kuppia kahvia? Tämä tapahtuu suolistossasi
Tarkastelussa 14 tutkimusta
Tutkijat analysoivat 14 tutkimuksen tietoja, joita oli saatu Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Latinalaisesta Amerikasta.
Osallistujia oli pyydetty täyttämään kyselylomakkeet, joihin he kirjasivat teen ja kahvin kulutustottumuksiaan. Yhdeksässä tutkimuksessa oli tietoja osallistujien kofeiinittoman kahvin kulutuksesta.
Tutkijat analysoivat 9 548 pään ja kaulan alueen syöpään sairastuneen ihmisen tietoja. Lisäksi tarkastelussa oli dataa 15 783 ihmisestä, joilla ei ollut syöpää.
Analyysissä huomioitiin muun muassa osallistujien ikä, sukupuoli, päivittäin poltettujen savukkeiden määrä, alkoholin kulutus sekä se, kuinka paljon he söivät hedelmiä ja vihanneksia.
Yli neljä kuppia kahvia pienensi syöpien riskiä
Tutkijoiden havainto oli se, että yli neljä kupillista kofeiinipitoista kahvia päivässä juovilla oli 17 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua pään ja kaulan alueen syöpiin kuin niillä, jotka eivät sitä juoneet. Tällaisen kulutuksen havaittiin olevan etenkin yhteydessä pienempään todennäköisyyteen sairastua suuontelon ja nielun syöpään.
Kofeiinittoman kahvin juominen oli yhteydessä ainoastaan pienempään suuontelon syövän riskiin.
Lue myös: Tässä ne nyt ovat: Uudet ravitsemussuositukset – varoitus kahvinjuojille
Teehavainnot ristiriitaisempia
Teen osalta havainnot eivät olleet yhtä selkeitä. Korkeintaan yksi kupillinen teetä päivässä näytti olevan yhteydessä yhdeksän prosenttia pienempään riskiin sairastua pään ja kaulan alueen syöpiin ylipäätään verrattuna siihen, että juomasta olisi pidättäydytty.
Tutkijoiden mukaan etenkin riski sairastua kurkun alaosan syöpään näytti pienentyvän.
– Kenties muutkin bioaktiiviset yhdisteet kuin kofeiini myötävaikuttavat kahvin ja teen mahdolliseen syöpää ehkäisevään vaikutukseen, Lee sanoi.
Toisaalta havaittiin myös, että enemmän kuin yksi kupillinen teetä päivässä näytti olevan yhteydessä 38 prosenttia korkeampaan riskiin sairastua kurkunpään syöpään.
Tutkijoiden mukaan tämä voi selittyä sillä, että tee lisää gastroesofageaalisen refluksitaudin riskiä. Se taas on yhteydessä korkeampaan kurkunpään syövän riskiin.
Lue myös: Tiesitkö? Kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin
Pari huomiota tutkimuksesta
Tutkimukseen liittyy kuitenkin rajoituksia. Yksi niistä on se, että osallistujien oma raportointi teen ja kahvin juonnista voi olla myös epäluotettavaa. Toinen huomioitava seikka on se, että teen tai kahvin tyyppiä ei tässä tutkimuksessa huomioitu.
The Guardian jututti ulkopuolista asiantuntijaa tutkimustuloksista.
– Havainnointitutkimuksissa on hyvin vaikeaa täysin poistaa sekoittavia vaikutuksia, kuten tupakan ja alkoholin vaikutuksia tilastollisesta analyysistä, kommentoi Tom Sanders, brittiläisen King’s College London -korkeakoulun ravitsemustieteisiin erikoistuneen laitoksen emeritusprofessori.
– Näin ollen paljon kahvia ja teetä juovat ihmiset saattavat muita todennäköisemmin vältellä muita haitallisia käyttäytymistapoja, kuten alkoholia tai tupakointia ja heidän kohdallaan riski sairastua näihin syöpiin voi olla muista syistä pienempi.
Katso myös video: Kuinka kallista kahvia joudumme ostamaan ensi vuonna?
7:59
Lue myös: Taas löytyi terveysetu kahvinjuojille
Lue myös: Miksi lounaan jälkeen väsyttää? Viisi vinkkiä, joiden avulla jaksat loppupäivän paremmin
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: The Guardian