Suomalaistutkimus: Harvinaiset geenimuutokset voivat lisätä lievään sepelvaltimotautiin liittyvän äkkikuoleman riskiä

9:56img
KATSO MYÖS: Äkkikuolema voi olla sepelvatimotaudin ensimmäinen oire. Professori Petri Kovanen varoitti korkean kolesterolin huomaamattomuudesta ja seurauksista Huomenta Suomessa maaliskuussa 2017. Korkea kolesteroli ei tunnu, ja äkkikuolema voi tulla ykskaks.
Julkaistu 18.01.2022 15:13

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Harvinaiset geenimuutokset voivat lisätä lievään sepelvaltimotautiin liittyvää äkillisen kuoleman riskiä, kertoo Oulun yliopiston tekemä tutkimus.

Sepelvaltimotautiin sairastuu vuosittain tuhansia suomalaisia, ja Sydän.fi-sivuston mukaan sydän- ja verisuonitaudit tappavat joka päivä liki 30 suomalaista.  Sepelvaltimotauti, jossa sydänlihaksen hapensaannista vastaavat valtimot ahtautuvat, onkin suomalaisten kansansairaus.

Pitkälle edennyt sepelvaltimotauti ja siihen usein liittyvä sydänlihaksen liikakasvu on yleisin sydänperäisen äkkikuoleman aiheuttaja, mutta joskus äkkikuoleman taustalta löytyy vain lieväasteinen sepelvaltimotauti yhdessä sydämen liikakasvun kanssa.

Oulun yliopisto kertoo tiedotteessaan, että sydämen liikakasvu liittyy sepelvaltimotaudin aiheuttamaan sydänperäiseen äkkikuolemaan erityisesti nuoremmilla henkilöillä, joilla sepelvaltimoahtaumien vaikeusaste ei täysin selitä äkillistä kuolemaa.

Yliopiston kardiologian tutkimusryhmä pyrki selvittämään perinnöllisten tekijöiden osuutta sydänsairauden kehittymiseen ja kuolemaan johtavien rytmihäiriöiden kohonneeseen riskiin.

Lue myös: Yksi kysymys paljastaa sydänkohtausriskin – myös uusiutuminen todennäköisempää

Laaja aineisto käsittelyssä

Tuore tutkimus perustui laajaan Fingesture-aineistoon. Aineisto koostuu kaikista vuosina 1998–2017 oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa todetuista sydänperäiseen äkkikuolemaan menehtyneistä vainajista Pohjois-Suomen alueella.

Harvinaiset sydänlihassairauksiin liittyvät geenimuutokset olivat tutkimuksen mukaan vainajilla yleisiä, ja niitä havaittiin geeneissä, jotka liittyvät sydämen rakenteen tai mekaanisen toiminnan säätelyyn. 

Yliopiston tiedotteen mukaan löydökset viittaavat siihen, että tietyt harvinaiset geenimuutokset voivat lisätä lievääkin sepelvaltimotautia sairastavan potilaan riskiä vaarallisille rytmihäiriöille ja äkkikuolemalle. Tutkijat toivovat menetelmiä, joilla riskissä olevia henkilöitä voisi tunnistaa.

Lue myös: Taipuuko peukalosi näin? Yksinkertainen sormitesti saattaa paljastaa hiljaisen tappajan

Lue myös: Ensimmäinen oire voi olla sydänkohtaus – kolme tehokkainta tapaa välttää suomalaisten yleisin kuolinsyy

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Oulun yliopisto, Sydän.fi

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys