Ampumahiihtäjä Suvi Minkkistä jännittää. Jopa vähän stressaa. Edessä on maailmancupkauden avaus Kontiolahdella, ja avauskilpailu on Minkkisen mukaan aina vähän kysymysmerkki.
– Se vähän jännittää, että saako sieltä ulos sellaista, mitä toivoisi saavansa ja mitä on katsastuskisoissa saanut.
Minkkinen lähtee kisaamaan joka tapauksessa hyvillä mielin, sillä neljässä katsastuskisassa suoritukset ovat olleet hyvällä tasolla.
– En näe, miksei se voisi jatkua näissäkin, mutta aina se vähän jännittää. Kovasti yritän ainakin.
LUE MYÖS: Yleisön pääsy Kontiolahden ampumahiihtokisoihin kiellettiin viime hetkillä
Minkkinen oli viime kaudella parhaimmillaan maailmancupissa 29:s ja sijoituksia tuli myös 30–40-sijan välimaastoon. Siitä on tarkoitus parantaa, sillä eteenpäin on menty. Suoraa sijoitustavoitetta on vaikea asettaa, koska kilpailijoiden tilanteesta ei voi tietää.
– Top 20 -sijoitusta tavoittelen ja uskon realistisesti, että hyvällä suorituksella sinne pääsee ja nappisuorituksella kympin tuntumaan. Ensimmäisistä kisoista, jos saisi sellaisen tasaisen lähdön, top 30 olisi ihan kohtuullinen jo.
Minkkisellä on takanaan hyvä, joskin koronaviruksen rajoittama harjoituskausi. Matkustusrajoitusten vuoksi ampumahiihtomaajoukkue ei kesällä tai syksyllä leireillyt lainkaan Keski-Euroopassa. Näin korkean paikan leirit jäivät tekemättä.
Minkkinen sanoo kokevansa korkean paikan leirit itselleen tärkeäksi osaksi harjoittelua. Kun vuorille ei päässyt, vietti hän kymmenen päivää alppimajassa kotimaassa.
Korkealla harjoittelun vähyys voi Minkkisen mukaan näkyä kuitenkin siinä, miten nopeasti hän sopeutuu kilpailukaudella korkeaan ilmanalaan.
– Osa sopeutuu nopeammin, minä kuulun niihin, jotka ei ihan niin nopeasti. Sillä tavalla ne olisivat olleet tärkeitä leirejä.
Kaikesta huolimatta kunto tuntuu kauden alla hyvältä. Minkkinen sanoo hakeneensa jo ennalta vahvaan ammuntaansa apua henkisen valmennuksen puolelta. Tavoitteena on saada hyvät harjoitusammunnat näkymään entistä useammin myös kisasuorituksissa.
– Suurimmat kehityskohteet ovat hiihdon puolella. Sitä varten on töitä tehty, että se sieltä myös nousisi.
Testitulokset ovat osoittaneet työn kantaneen hedelmää.
– Koko ajan olen ollut viime vuosien tuloksia edellä. Senkin puolesta on menty eteenpäin.
Kansainvälinen ampumahiihtoliitto muutti alkavan kauden kilpailukalenteriaan vaikean koronavirustilanteen vuoksi.
Matkustaminen on pyritty rajoittamaan minimiin. Niinpä Kontiolahdella kilpaillaan kahtena peräkkäisenä viikonloppuna, sitten karavaani siirtyy kahdeksi viikoksi Itävallan Hochfilzeniin ennen joulutaukoa.
Urheilijat elävät viikot tiukassa kuplassa, jossa kontaktit ulkomaailmaan on rajattu minimiin. Kontiolahdella urheilijat majoittuvat erillään muista, eikä harjoitus- ja kilpailutapahtumien lisäksi pääsyä ole juuri muualle.
Joensuussa asuvalle Minkkiselle on suotu pieni kotikenttäetu koronarajoitusten keskellä. Minkkinen sai Kansainväliseltä ampumahiihtoliitolta IBUlta luvan asua kotonaan Kontiolahden kisojen ajan.
Yksin asuvalla urheilijalla kotona asuminen ei aiheuta sen enempää kontakteja kuin muutaman kilometrin päässä majoittuvan muun joukkueen kansa kuplassa eläminen toisi.
– Ehkä minulla on sen verran etua kotikisoista, että saan asua kotona.
Muuten Minkkinen sanoo kisakuplan tuomien rajoitusten olleen tietyllä tavalla jopa helpotus.
– Jollain lailla stressi on myös laskenut. Syksyn mittaan on joutunut miettimään aika paljon sitä, että onkohan kaupassa tai salilla paljon porukkaa, voiko sinne mennä. Nyt ei tarvitse miettiä, kun ei tarvitse mennä sinne. Yksinkertaistunut tämä ainakin on. Katsotaan neljän viikon kuluttua, vastaus voi olla erilainen.
Ainakin viidessä Kontiolahdelle kilpailemaan saapuneessa joukkueessa ilmoitettiin torstaina havaitun koronatartuntoja. Minkkinen sanoo kokeneensa olonsa kuitenkin turvalliseksi kisapaikoilla. Ainakin toistaiseksi.
– Siihen luotan, että meidän joukkueessa kaikki toimii. On tietysti ikävää, että on tullut positiivisia, mutta ainakin se kertoo, että järjestelmä toimii.
Naiset kilpailevat Kontiolahdella lauantaina 15 kilometrin normaalikilpailussa ja sunnuntaina 7,5 kilometrin pikakilpailussa. Miehillä ohjelmassa ovat 20 kilometrin normaalikilpailu ja 10 kilometrin pikakilpailu.