Britanniassa toimivat suomalaisyritykset suhtautuvat odottavasti edessä olevaan EU-eroon, arvioi Suomalais-brittiläisen kauppakamarin johtaja Christa Holmborg.
– Suurin osa ainakin isoimmista yrityksistä on odottavalla kannalla ja haluaa katsoa, ennen kuin tekee mitään muutoksia, Holmborg sanoo.
Yrittäjien asema tai kaupan ehdot ovat vielä täysin auki, sillä brexit-neuvottelut eivät ole edes alkaneet. Täyttä varmuutta yrittäjille koituvista vaikutuksista ei saada vielä pitkiin aikoihin, sillä neuvotteluiden uudesta kauppasopimuksesta odotetaan kestävän vuosia.
Britanniassa arvioidaan toimivan satoja suomalaisyrityksiä. Täsmällistä määrää on vaikeaa arvioida, koska maassa on myös suomalaisten perustamia brittiyrityksiä.
Suomalaisyrityksiä verkostoitumaan auttavassa kauppakamarissa ei ole kuultu, että isot yritykset harkitsisivat Britannian jättämistä pelkästään brexitin takia. Britannia on monille yrityksille kiinnostava markkina, jota ei hevin haluta jättää.
– Täällä on maailmanluokan yliopistot, osaamista ja toimiva infrastruktuuri. Lontoo on New Yorkin kaltainen kulttuurien sulatusuuni, mikä houkuttelee monia, varsinkin nuoria, Holmborg sanoo.
Suomalaisyrityksistä vastavirtaan kulkee ainakin peliyhtiö Rovio, joka vasta alkuvuodesta avasi toimiston Lontooseen.
Sen sijaan pienemmät, tietopohjaan nojaavat yritykset, jotka ovat helpommin liikuteltavissa, ovat maahan vähemmän sidottuja.
Myös kuluttajamarkkinoilla toimivat pienyritykset seuraavat brexit-uutisia valppaasti.
Kansalaisten ja yritysten asemaan liittyvä epävarmuus voi saada yrittäjät pohtimaan omaa elämäänsä laajemminkin, jolloin päätöksiin vaikuttavat myös perhe ja yleinen viihtyminen. Lontoon syke voi olla myös stressaavaa.
– Tiedän monia, jotka toivoisivat enemmän tasapainoa työn ja vapaa-ajan välillä, Holmborg sanoo.
2:02