Suomalaisyritysten epävarmuus brexitistä jatkunut jo 3,5 vuotta – sopimus yritetään runnoa 11 kuukaudessa: "Kalastus noussut yllättäen kärkiteemoihin"

2:06img
Julkaistu 31.01.2020 08:32
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Britannia jättää ensi yönä Euroopan unionin, kun erosopimus astuu voimaan. Siitä alkaa 11 kuukauden siirtymäaika. Sinä aikana pitäisi sopia satojen käytännön asioita EU:n ja Britannian välillä.

EK:n johtava asiantuntija Janica Ylikarjula sanoi MTV:n Uutisaamussa, että 11 kuukautta on poikkeuksellisen lyhyt aika näin laajoille neuvotteluille.

– Vaikea kuvitella, että kovin kunnianhimoista ja kattavaa sopimusta saataisiin millään. Asioita on laajalla skaalalla liittyen kalastukseen, tulleihin, tiedonsiirtoon ja tutkimustyöhön.

– Tällaisiin neuvotteluihin menee tavallisesti useampi vuosi. Emme tiedä millä taktiikalla EU ja Britannia lähtevät näihin neuvotteluihin. Kesällä varmasti ollaan paremmin kärryillä, että miltä tilanne näyttää. Pitääkö priorisoida keskeisimmät asiat, että saadaan edes jonkinlainen sopimus.

Epävarmuus jatkuu vielä

Suomalaisyrityksissä on varauduttu Britannian EU-eroon vuodesta 2016, jolloin britit äänestivät eron puolesta kansanäänestyksessä.

– Pienille ja keskisuurille yrityksille tämä on ollut hankala prosessi. 3,5 vuodessa on tapahtunut paljon. Meidän on helppo tässä sanoa, että varautukaa kaikkiin vaihtoehtoihin, mutta se vaatii paljon osaamista ja resursseja.

Britannia ei ole enää Suomelle yhtä tärkeä kauppakumppani kuin aiemmin.

– Britannia ei ole yhtä tärkeä kumppani, mitä se oli 2000-luvun alussa, mutta on kuitenkin edelleen 6. tai 7. tärkein. Sillä on vaikutusta erityisesti tietyille toimialoille ja yksittäisille yrityksille. Britit ovat olleet Suomen ja suomalaisyritysten näkökulmasta todella vahva kumppani EU:n sisällä.

Kalastus noussut kärkiteemoihin

Ylikarjulan mukaan Britannialle tärkeimmät asiat neuvotteluissa ovat helppo pääsy EU:n sisämarkkinoille, jonne Britannian viennistä menee noin puolet.

– Yllättäen myös kalastus on noussut kärkiteemojen joukkoon. Tanska ja Espanja ovat sanoneet, että jos kalastuksesta ei päästä sopuun, ei mitään sopimusta tule.

Tuoreimmat aiheesta

Brexit