Britanniassa parlamentti äänestää tänään siitä, lähteekö maa niin sanotun kovan eli sopimuksettoman brexitin tielle. Asiantuntija uskoo, että monipolvinen prosessi jatkuu edelleen.
– Todennäköisesti brittiparlamentti äänestää tänään niin, että se ei halua nähdä kovaa eroa, Elinkeinoelämän keskusliiton EU-asioiden johtava asiantuntija Janica Ylikarjula arvioi.
Lue myös: Aika on käymässä vähiin – Britannian parlamentti äänestää tänään hallitsemattomasta brexitistä
Eilen illalla parlamentti hylkäsi Theresa Mayn EU:n kanssa neuvotteleman brexit-sopimuksen. Muut EU-maat ovat jo valmistautuneet mahdolliseen sopimuksettomaan brexitiin.
– Kaikista kriittisimmät toiminnot pyritään turvaamaan, Ylikarjula muistuttaa.
Tällaisia asioita ovat muiden muassa kansalaisten asema sekä lääkkeet. MTV Uutiset kertoi aiemmin, että lääkealan yritykset varautuvat pahimman mahdollisen kovan brexitin koittaessa.
Epävarmuus näkyy jo taloudessa
EK:n EU-asioiden johtavan asiantuntijan Janica Ylikarjulan mukaan brexit-prosessin vaikutukset näkyvät jo brittitaloudessa.
– Investoinnit ovat vähentyneet ja punta on luisunut, Ylikarjula luettelee.
Britannian yritysmaailma ottikin eilisen äänestytuloksen järkyttyneenä vastaan. Esimerkiksi Britannian kauppakamarin johtaja pitää selvänä, etteivät hallitus ja monet yritykset ole valmiita hallitsemattomaan brexitiin.
"Lisäkustannuksiin varauduttava"
EU-tasolla Iso-Britannia on ollut Ylikarjulan mukaan vahva toimija mutta nyt sen vaikutusvalta on kaventunut.
– Se tarkoittaa, että Suomen ja muiden Pohjoismaiden pitää pitää esillä EU:n hyviä arvoja kuten vapaakauppaa.
Poliittisen kuvan ollessa erittäin sumea Ylikarjula muistuttaa, että yritysten on varauduttava lisäkustannuksiin ja viivästyksiin toimitusketjuissa.
– Sanomme aina yrityksille, että siihen pitää varautua, että lisäkustannuksia tulee.
Tämänhetkisen tiedon mukaan Britannia on lähdössä EU:sta 29. maaliskuuta.