Suomalaisyritykset haluaisivat osansa maailman aurinkoenergiabuumista, mutta kotimarkkinoiden pienuus hidastaa maailman valloitusta.
Helsingin Suvilahteen vanhan sähköaseman katolle rakennetaan Suomen suurinta aurinkovoimalaa. Aurinkopaneelit ovat vielä konteissa, mutta pohjustustyöt katolla ovat hyvässä vauhdissa.
- Aurinkopaneeleita tähän tulee 1188 kappaletta. Sähköteho on semmoinen 340 kilowattia eli se kattaisi suurinpiirtein 137 kerrostalokaksion vuotuisen sähkönkulutuksen, laskee Helen Oy:n projektinjohtaja Atte Kallio.
Auringosta tärkein energianlähde
Samankaltaisia hankkeita halutaan nyt Suomeen lisää. Sopivaa kattopinta-alaa aurinkopaneeleille ja lämpökeräimille löytyisi niin kauppakeskuksista, julkisista rakennuksista kuin taloyhtiöistäkin. Alan Suomalaisyritysten tie maailmalle on tyssännyt kotimarkkinoiden pienuuteen.
- Aurinkoenergiasta ennustetaan, että siitä tulee pitkällä aikavälillä maailman tärkein energianlähde. Suomalaiset yritykset tietysti haluavat olla siinä liiketoiminnassa mukana. Jos meillä ei oo mitään täällä kotimaassa, me ei päästä tähän kansainväliseen buumiin mukaan, varoittaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori Raimo Lovio.
Aurinkoenergia houkuttelee sijoittajia
Myös sijoittajat ovat kiinnostuneet aurinkoenergiasta.
- Varsinkin nyt matalien korkojen aikana aurinkoenergiajärjestelmät, joista otetaan lämpöä ja sähköä on todella houkuttelvia sijoituskohteita, koska niistä saadaan ennustettavaa ja tasaista reaalituottoa. Maailmalla sijoitetaan vuosittain noin 100 miljardia euroa näihin hankkeisiin, kertoo Cleantech Invest Oyj :n johtaja Timo Linnainmaa.
Aurinkopaaneelien valmistajiksi suomalaisyritysten ei silti välttämättä kannata pyrkiä.
- Siinä on kilpailu jo niin kovaa, että suomalaisten on vaikea pärjätä, mutta kun lisätään tuotteisiin älyä ja tehdään kokonaisratkaisuja, niin ollaankin vahvoilla. Suomessa on paljon materiaali- ja elektroniikkaosaamista. Pystymme tekemään tehokkaita ja älykkäitä tuotteita, joilla pärjätään maailmalla, arvioi Linnainmaa.
Tuhansia uusia työpaikkoja
Tekesin rahoittaman FinSolar-hankkeen tutkijat kaipaavat konkreettista toimenpideohjelmaa aurinkoenergialiiketoiminnan edistämiseksi. Tavoitteena olisi tuhansien työpaikkojen luominen ja auringon osuuuden nostaminen energiantuotannossa aluksi yhteen prosenttiin.
- Meillä on vielä lievästi hallinnollisia esteitä, kuntien käytännöt on erilaisia eri kunnissa ja oppimista verkkoyhtiöissä on vielä edessä. Tarvitaan kotimarkkinat kuntoon ja toimintaohjelma, jotta yritykset saa kassavirtaa Suomesta, listaa Raimo Lovio.
Helsinkiin lisää aurinkosähköä
Kun Helenin Suvilahden aurinkovoimala valmistuu ja otetaan käyttöön noin kuukauden päästä, Suomen aurinkosähkökapasiteetti kasvaa 10 prosentilla. Kaupunkilaiset innostuivat hankkeesta niin, että voimalan nimikkopaneelit varattiin kolmessa päivässä.
- Pakko tunnustaa, että suosio yllätti. Olemme sitoutuneet rakentamaan aurinkosähköä kysynnän mukaisesti ja seuraava voimala on jo suunnitteilla, kertoo Atte Kallio.
Uuden voimalan paikka paljastetaan pian ja se valmistuu jo ensi kesäksi.