Koronan kuolleisuusluvuissa valtavat erot Suomessa, Ruotsissa ja Espanjassa – Suomella on ollut tuuria ja taitoa, mutta syksyllä ei sovi lepsuilla: "Jos siinä epäonnistutaan…"

8:16img
Video: Näin Suomen, Ruotsin ja Espanjan kuolleisuusluvut eroavat.
Julkaistu 13.10.2020 18:46
Toimittajan kuva

Sanna Voltti

sanna.voltti@mtv.fi

Koronakuolemat ovat lähteneet jälleen nousuun Euroopan maissa. Koronakuolemat Suomessa nousivat keväällä maaliskuun puolenvälin jälkeen. Nyt syksyllä tilanne on ollut hyvä.

Jos verrataan kolmea Euroopan maata, Suomea, Ruotsia ja Espanjaa, Suomen luvut ovat olleet keväälläkin hyvin maltilliset. Tilanne huononi nopeasti Ruotsissa ja vielä nopeammin Espanjassa.

Katso yllä olevalta videolta, kuinka hurjasti näiden kolmen maan käppyrät eroavat.

THL:n tutkimusprofessorin Markku Peltosen mukaan yksiselitteisin syy Espanjan korkeille kuolinluvuille on se, että tauti levisi maan väestössä pitkään, ennen kuin tilanteeseen reagoitiin mitenkään. 

Suomen ja Ruotsinkin välillä ero oli suuri. Peltonen näkee tähän kaksi syytä. 

– Ruotsissa tauti pääsi leviämään varhaisemmassa vaiheessa Suomeen verrattuna ja tästä johtuen, Ruotsien toimenpiteet tulivat suhteellisesti myöhemmin kuin Suomessa. Toinen asia on se, että Ruotsissa toimenpiteitä laitettiin käytäntöön hieman verkkaisemmin, kuin mitä Suomessa. Tämä on toinen osatekijä. 

Peltosen mukaan Suomella oli keväällä myös tuuria. 

– Meillä tauti tuli myöhemmin ja ehdimme oppia, mitä muissa maissa tapahtuu. Näin Suomi sai tarvittavat toimenpiteet nopeasti käyttöön.

Lue myös: THL:n Tervahauta joutui oikomaan maskilausuntojaan jo keväällä – näin STM ja THL muistuttivat maskien haitoista huhtikuussa 

Rajoitukset tulee ottaa vakavasti

Peltosen mukaan syksyn maltillinen tilanne kertoo siitä, että tautia ei vielä ainakaan ole väestössä paljoa, eikä se ole levinnyt riskiryhmiin. Peltonen muistuttaa, että tilanne voi muuttua nopeasti ja kuolinluvut nousta.

– On useita Euroopan maita, joissa on havaittu räjähdysmäinen kasvu. Suomessakin tautimäärät ovat olleet kasvussa jo pidemmän aikaan. 

Paikallisia tautiryppäitä on onnistuttu Suomessa vielä jäljittämään ja eristämään hyvin. 

– Jos siinä epäonnistutaan, että ei enää pysytä testauksessa eikä jäljityksessä mukana, niin tauti saattaa lähteä leviämään hyvinkin nopeasti, paikallisesti ja valtakunnallisesti. Silloin myös kuolleisuus tulee lisääntymään.

Keväällä kokonaiskuolleisuus nousi Espanjassa peräti jopa 140 prosenttia. Ruotsissa kokonaiskuolleisuus kasvoi enimmillään 49 prosenttia. Suomessa kokonaiskuolleisuus nousi 13 prosenttia verrattuna viiteen aikaisempaan vuoteen.

– Kevät kertoo siitä, että onnistuneiden toimenpiteiden ansioista tilanne ei mennyt läheskään nii huonoksi, kuin monessa muussa Euroopan maassa, Peltonen summaa. 

Lisää aiheesta: MTV seuraa koronan etenemistä

Tuoreimmat aiheesta

Espanja