Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitivät tänään aamupäivällä tilannekatsauksen, jossa käsiteltiin tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. MTV Uutiset seurasi tilaisuutta.
Tilaisuudessa kuultiin myös ajankohtaiskatsaus valtakunnallisesti kootuista tiedoista, jotka koskevat alueellisia torjuntatoimia koronavirusepidemian kiihtymisvaiheen varalta.
Tilannekatsauksessa olivat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Tuija Kumpulainen STM:stä sekä johtaja Mika Salminen THL:stä.
MTV Uutiset seurasi tilannekatsausta tässä artikkelissa.
10.49: Tiedotustilaisuus on päättynyt.
10.46: Voipio-Pulkin mukaan on olemassa riski, että Suomi suljetaan jälleen, jos epidemiatilanne etenee villisti ja hallitsemattomasti.
- Jos leviämisvaiheeseen eteneviä sairaanhoitopiirejä tulee lisää, eikä sitä pystytä pysäyttämään. Nyt on vasta yksi sairaanhoitopiiri leviämisvaiheessa, eli ihan vielä en näe tällaista tilannetta, hän sanoi.
10.44: Salminen kertoi aiemmin tiedotustilaisuudessa tutkimuksesta, jonka mukaan viime keväänä koronatapauksia olisi vasta-ainetutkimuksen mukaan ollut viisinkertainen määrä raportoituihin verrattuna.
Kyseessä on Salmisen mukaan THL:n vasta-ainetutkimus, jota on tehty jatkuvasti epidemian aikana.
- Ehkä semmoinen viisinkertainen määrä voisi olla tapauksia ollut keväällä.
Tätä ei tapahtunut vain Suomessa, vaan myös muualla maailmassa tapauksia on todennäköisesti ollut huomattavasti kerrottua enemmän. Salmisen mukaan esimerkiksi Espanjassa saattoi jäädä jopa kymmenkertainen määrä tapauksia tietämättä.
- Nuoret ovat lieväoireisia, eivätkä hakeudu testeihin, eikä keväällä ollut mahdollista missään testata kaikkia oireellisia. Silloin testattiin vain heidät, jotka hakeutuivat terveydenhuoltoon. Se ylikorostuu tilastoinnissa.
- Nyt voidaan toteuttaa yli 20 000 testiä päivässä, niin myös lievät tapaukset tulevat esiin ja suositus on, että jos on vähänkään oireita, niin pitäisi hakeutua testiin.
10.38: Toimittaja kysyi, että onko Vaasan seudun eristäminen suunnitelmissa.
Kumpulainen sanoi, että aiheesta ei ole keskusteltu, ja että jokainen voi itse säädellä sitä, kuinka paljon liikkuu maakuntarajan yli.
- Siihen on kyllä vielä aika pitkä matka, Voipio-Pulkki sanoi alueen eristämisestä ja poikkeuslain säätämisestä uudelleen.
10.33: Toimittaja kysyi, että miksi esimerkiksi Vaasan tilanne on päässyt menemään niin pahaksi.
Salmisen mukaan niin Vaasassa kuin monella muulla alueella kyse on siitä, että aika iso osa tapauksista, sen lisäksi, että niitä tapahtuu perhepiirissä, niin liittyvät vapaa-ajan viettoon ja yöelämän viettoon.
Yöelämällä on siis hänen mukaansa suuri merkitys taudin leviämiseen.
Salminen kertoo myös 41 maata kattavasta tutkimuksesta, jonka mukaan baarien ja yökerhojen sulkemisella ollaan saatu tartuntalukua alas 31 prosenttia.
- Vähenemä on yhtä suuri, kuin jos tehdään erittäin laajoja toimia koko yhteiskunnan toimintaan.
10.29: Suojavarusteiden kulutusta ja määrää seurataan nyt tarkasti.
10.26: Kumpulainen: Tietämys koronasta on lisääntynyt ja alueellisia rajoituksia on otettu käyttöön. Ihmisten liikkumista ei kuitenkaan voida rajoittaa tai vaatia negatiivista koronatestitulosta.
- Emme voi vaatia ennakkotodistusta ennen kuin säädämme siitä lain, Kumpulainen sanoi.
10.24: Yhdeksällä alueella 21:stä todettiin viime viikolla alle 10 uutta tartuntatapausta.
10.22: - Koronan toinen vaihe on Suomessa käynnissä, Voipio-Pulkki toteaa.
Hän jatkaa, että toinen vaihe on ollut käynnissä jo hyvän tovin.
10.19: Myös perhe- ja kaveripiirissä pitää ottaa huomioon hyvä hygienia.
Kouluissa ja oppilaitoksissa on paljon altistumisia, mutta suhteellisen vähän tartuntoja.
Ajan myötä tauti siirtyy nuoremmasta myös vanhempiin ihmisiin. Toistaiseksi hoivakotialtistumisketjuja on kuitenkin suhteellisen vähän.
10.17: Voipio-Pulkki kertoo, että ajantasainen epidemiologinen tieto on kerätty nyt yhteen paikkaan.
10.15: Monet alueet ovat edelleen perusvaiheessa.
10.14: Vaasasta tuli tänään Salmisen mukaan suurimmat luvut tartuntatautirekisteriin. Alue kokee olevansa taudin kiihtymisvaiheessa.
- Hybridistrategian tavoite on, että toimimalla alueellisesti emme joutuisi menemään hyvin laajoihin, valtakunnallisiin rajoitustoimiin, Salminen sanoi.
10.10: HUSin alueella ollaan kiihtymisvaiheessa. Yli 80 prosentissa tartunnan lähteet jää epäselviksi. Helsinki täyttää varsin ison osan STM:n toimintasuunnitelman kriteereistä, mutta kokonaiskuvan perusteella alueen katsotaan olevan kiihtymisvaiheessa, koska toistaiseksi terveydenhuolto ei ole ylikuormittunut.
10.09: Epidemia on selvästi heikentynyt HUSin alueella, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Alueet ovat kiihtymisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on raportoinut olevansa jo leviämisvaiheessa.
10.05: Suomessa on Salmisen mukaan todettu 296 uutta koronavirustartuntaa. Kaikki eivät kuitenkaan ole eilisiä tartuntoja.
Ilmaantuvuusluku Suomessa on noussut 34,1:een.
10.02: Salminen: Kuten osattiin ennustaa ja pelätä, niin virus voimistuu syksyllä ja tämä näkyy jo EU-maiden tilanteessa. Luvut ovat voimakkaassa kasvussa ja se näkyy myös Suomessa.
10.01: Tilaisuus alkaa.
Edellinen STM:n ja THL:n tiedotustilaisuus järjestettiin eilen. Siellä kerrottiin, että sunnuntaina viidellä alueella astuu korkeiden koronatartuntamäärien vuoksi voimaan tiukemmat lisärajoitukset ravitsemusliikkeissä. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla anniskelu päättyy sunnuntaista eteenpäin kello 22 ja ravintoloihin saa ottaa vain puolet asiakasmääristä.