Suomeen saapui tänään yli 200 ukrainalaista töihin maatiloille – varotoimia on tehty koronan osalta: "Emme ota mitään riskejä"

Maamme huoltovarmuuden kannalta tärkeitä ukrainalaisia saapuu tänään Suomeen liki kaksisataa. Ukrainalaiset työskentelevät maatiloilla, joiden työvoimapulaa yritetään helpottaa. 

Metsätaloustuottajain Keskusliiton elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakolan mukaan nyt Suomeen tulevat ukrainalaiset ovat kokeneita työntekijöitä ja moni heistä on ollut samoilla suomalaisilla maatiloilla ennenkin. 

Mäki-Hakola vastaa ukrainalaishankkeesta, joka mahdollistaa ulkomaisen työvoiman tulon Suomeen. Ulkomailta Suomeen tulee nyt noin 1 500 henkilöä, suurin osa heistä Ukrainasta. 

– Lentoyhteydet ja muut yhteydet maiden välillä ovat poikki. Näiden henkilöiden Suomeen saaminen vaatii sen, että kuljetukset järjestetään. Olemme hyvässä yhteistyössä eri ministeriöiden ja viranomaisten kanssa. Olemme parisen viikkoa valmistelleet tilauslentoja, joista ensimmäinen tulee tänään, Mäki-Hakola kertoi MTV Uutiset Livelle.

Kesäsesongille tarvitaan lisää työvoimaa 

Maatalous Suomessa toimii pääosin kotimaisella työvoimalla. Kesäkuukausina työntekijöitä tarvitaan kuitenkin tuhansia enemmän, jolloin ulkomaisesta työvoimasta on apua. 

– Nyt kun koronakriisi alkoi, niin näiden kaikkien 15 000 – 16 000 työntekijän tuleminen ulkomailta on vaakalaudalla ja huoltovarmuuden kannalta kriittinen määrä tarvitaan nyt tähän alkuun. Sen jälkeen tulee tosi paljon kotimaista työvoimaa lisäksi. 

Koronan aiheuttamat ongelmat eivät ole olleet täysin ylitsepääsemättömiä. 

– Aika paljon on nyt ylitetty, kun ensimmäinen kone laskeutuu tänään. 

Koronan suhteen ei oteta riskejä

Mäki-Hakolan mukaan yhteistyö maiden välillä on sujunut hyvin. 

– Kun kone on maassa, nähdään, että ongelmat on voitettu. 

Luonnollisesti kaikille maahan tuleville tehdään terveystarkastus ja työntekijät viettävät ensimmäiset kaksi viikkoa karanteeninomaisissa olosuhteissa. 

Ukrainanasta ketään oireilevaa ei päästetä nousemaan koneeseen. Koneessa kaikilla on hengityssuojaimet. 

– Emme ota mitään riskejä taudin leviämisen suhteen. 

Lue myös:

    Uusimmat