Suomeen tarvitaan 4 400 uutta hoitajaa lähivuosina – koulutusta lisätään pian, mutta urakka on vaikea ja siinä on riskejä

2:04img
Julkaistu 04.07.2020 21:04
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Portaittain voimaan tuleva hoitajamitoitus tarkoittaa sitä, että Suomeen olisi saatava 4 400 uutta lähi- ja sairaanhoitajaa nykytilanteeseen verrattuna.

Ympärivuorokautisessa hoivassa pitää olla vajaan kolmen vuoden kuluttua 0,7 hoitajaa yhtä potilasta kohden

Tämä tarkoittaa sitä, että lähi- ja sairaanhoitajan ammattien olisi kiinnostettava suomalaisia entistä enemmän, jotta hoitajamitoitus toteutuu.

4 400 uuden hoitajan hankinta maksaa alustavien arvioiden mukaan lähes 240 miljoonaa euroa.

Koulutus on avainasia urakan onnistumiseen. Uusia hoitajia tarvitaan vähitellen lisää, koska hoitajamitoitus tulee voimaan portaittain huhtikuuhun 2023 mennessä.

– Keskeisin asia on koulutusmäärien lisääminen. Tarvitsemme lisää lähi- ja sairaanhoitajia ja hoiva-avustajia. Näiden osalta opetus- ja kulttuuriministeriö on tehnyt koulutusvarauksen ja varannut määrärahat lähihoitajien ja sairaanhoitajien osalta. Hoiva-avustajien osalta käydään läpi toimenkuvien selkiyttämistä, hallitusneuvos Jaana Huhta sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.

Myös työolojen parantaminen on tärkeätä, jotta hoiva-ala pysyy vetovoimaisena.

– Työntekijöiden työssäjaksamiseen ja työssäpysymiseen on kiinnitettävä huomiota. Työoloja, johtamista on parannettava, Huhta toteaa.

Kuormittavuuden pitäisi vähentyä

Hoitajamitoituksen uskotaan lisäävän alan vetovoimaa, kun työn kuormittavuuden pitäisi vähentyä henkilöstömäärän kasvaessa.

Samalla hoitajat saavat toivon mukaan keskittyä hoitamiseen. Siivous, pyykinpesu sekä ruoanlaitto jäävät näiden alojen ammattilaisille.

Tämän uskotaan lisäävän hoitotöiden houkuttelevuutta myös alan jättäneiden keskuudessa.

– Hoitajamitoitus selkeästi parantaa työmotivaatiota ja työnkuvaa. Mennään siis kohti potilaskohtaista järjestelmää. Hoitaja on ihmistä varten, ei budjettia. Me tarvitsemme tukityöhön ammattilaisia siivoukseen, ruoan laittamiseen, pyykin pesemiseen eli arjen pyörittämiseen ja hoitotyötä hoitamiseen, työntekijäjärjestö Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

Koulutuspaikkojen lisäämisestä huolimatta urakasta ei ole tulossa helppo, vaikka hoitotyössä on omat palkintonsa.

– Ei mikään ole niin ihanaa kuin se, että saat hoidettua ihmisen niin, ettei hän enää koskaan tarvitse sinua ja hän on tyytyväinen, Paavola toteaa.

Jos hoitajapulasta ei päästä kunnolla eroon riskinä on jatkossa se, ettei hoitajia jatkossa riitä kunnolla kotihoitoon, kun ympärivuorokautiseen hoitoon on lain nojalla satsattava.

Hoiva-ala on kovan paikan edessä, kun tuhansia ihmisiä on houkuteltava töihin.

– Tässä varmasti on haasteita. Ei pidä vähätellä, Huhta toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi