Suomen arvokisamenestyjä jäi tylysti ilman apurahaa – EM-kisojen viitossija ei riittänyt: "Sai kunnolla turpaan"

Veera Kivirinta ei päässyt urheilutukien piiriin, vaikka viime vuosi oli hänen uintiuransa paras.

Torstaina julkaistiin lista kesälajien urheilijoista, joille myönnettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön apurahaa. Listalla oli kahdeksan uimaria, mutta ei Veera Kivirinnan nimeä.

Kivirinta menestyi viime vuonna loistavasti. Hän oli EM-kisojen 50 metrin rintauinnissa viides ja MM-kisoissa samalla matkalla kahdeksas. Voidaan siis puhua yhdestä tämän maan kärkiuimareista. Silti tukirahaa ei herunut. 

– Todella paljon harmittaa ja ärsyttää, kun tiedän että kuuluisin sinne joukkoon, Kivirinta sanoo.

Samaan aikaan 10 000 euron apurahaan pääsivät käsiksi Fanny Teijonsalo, Ida Hulkko, Laura Lahtinen ja Ari-Pekka Liukkonen. Yksikään näistä urheilijoista ei sijoittunut viime vuoden arvokisoissa paremmin kuin Kivirinta.

Erona Kivirintaan on, että kaikki edellä mainitut uimarit ovat tehneet hyvät tuloksensa olympiamatkoilla, mitä Kivirinnan päälaji 50 metrin rintauinti ei ainakaan toistaiseksi ole.

50 metriä on ollut Kivirinnan päämatka koko hänen uintiuransa ajan. 

– Eipä tämä ole mitään uutta. En ole yllättynyt. Olen ollut tässä tilanteessa jo kymmenen vuotta. Näkisin, että olisin monena eri vuonna rahan ansainnut, mutta en ole sitä saanut, Kivirinta toteaa.

– Kriteereissä katsotaan vain olympiamatkoja, mikä on mielestäni typerää, koska meillä on joka vuosi lyhyen ja pitkän radan arvokisat, joissa on 50 metrin matkat.

Takana uran parasta uintia

27-vuotias Kivirinta ui viime kaudella yhden uransa parhaista kausista. Tulokset kertovat, että uran suunta on edelleen ylöspäin. OKM:n apurahan myöntämiskriteereissä sanotaan, että 10 000 euron tukiraha voidaan myöntää myös ei-olympialajin yksilöurheilijalle, joka on mitaliehdokas seuraavissa lajin MM-kisoissa. Puolueettoman tarkastelun perusteella kaksinkertainen MM-kisojen 8:s voisi täyttää tämän kriteerin.

Viime vuonna Kivirinta uskoi saavansa apurahaa, sillä hän oli rikkonut olympialaisten B-rajan 100 metrin rintauinnissa, mikä on olympialaji. Päätös oli kuitenkin kielteinen.

– Viime vuonna tuntui että sai kunnolla turpaan. Silloin apuraha olisi ollut minulle käänteentekevä. Olisin laittanut opinnot tauolle ja keskittynyt pelkästään uintiin. Olisin voinut elää kunnon urheilijaelämää ja keskittyä kisaamiseen, Kivirinta pohtii.

Tällä hetkellä nuori nainen käy kokopäivätöissä, ja harjoittelee sen ohella.

– En ole missään vaiheessa pystynyt ammatikseni uimaan.

Vanhanaikaiset kriteerit

Kivirinta toivoisi, että apurahan myöntämiskriteerejä tarkasteltaisiin uinnissa uudelleen. Olympialaisia lukuun ottamatta kaikissa arvokisoissa uidaan 50 metrin matkat.

– Kriteerit ovat todella vanhanaikaiset. Olen pitkään ollut sitä mieltä, että niitä pitäisi päivittää ja muuttaa. Puhetta kriteerien muuttamisesta on ollut jo monta vuotta, ja moni on ihmetellyt vanhanaikaista systeemiä, Kivirinta kertoo.

– Kuitenkin puhutaan matkasta, mikä tulee olemaan olympialaisissa ihan varmasti jossain vaiheessa.

Ainoa selitys, minkä Kivirinta kokee saaneensa, on, että hänen lajinsa ei ole olympialaji. Uimari ei itse osaa sanoa, eikö 50 metrin matkaa arvosteta Uimaliitossa, vai tuleeko viimeinen sana Olympiakomitealta.

– En tiedä nähdäänkö minut Olympiakomiteassa sellaisena harrasteuimarina, että minä vähän siellä pyörin. Se on hyvin harmillista, jos näin on, Kivirinta pyörittelee.

– Tuntuu pahalta, kun kuitenkin kovasti treenaan.

Valitusta Kivirinta ei ole laatimassa. Hän keskittää tarmonsa treenaamiseen, sillä kesällä päätähtäimenä siintävät Japanin MM-kisat. Harjoittelu onnistuu töiden ohella kuutena päivänä viikossa.

– En ole missään vaiheessa pystynyt ammatikseni uimaan. Se vaatii joustamista ja pitkiä päiviä.

Uimaliiton pomo vastaa

Kivirinta ei ole suinkaan ainoa uimari, joka on samassa tilanteessa. Olli Kokko oli myös EM-kisojen viides samassa lajissa, eli 50 metrin rintauinnissa. Tukieuroja ei hänellekään irronnut.

Uimaliiton vt. toiminnanjohtaja Pasi Salonen kertoo, että liitto puolsi urheilijoiden apurahahakemuksia esityksessään Olympiakomitealle.

– Olemme esittäneet ja puoltaneet heidän hakemuksiaan ja olisimme mielellämme heidät myös apurahaurheilijoina nähneet, Salonen kertoo.

Siihen Salonen ei osaa ottaa kantaa, onko apurahan epäämisen syynä se, että Kivirinnan ja Kokon lajit eivät ole olympialajeja.

Apurahan myöntämisen kriteereistä Salonen olisi valmis keskustelemaan, sillä 50 metrin kilpailut muissakin uintilajeissa kuin vapaauinnissa ovat tulleet arvokisoihin jäädäkseen vuonna 2001.

– Kyllä ainakin keskustelu voitaisiin käydä ja tarkastella asiaa, koska kyllä ne vahvasti ovat tulleet osaksi MM-kisoja. Myös lyhyen radan MM-kisat ovat nostaneet profiilia ja tasoa viime vuosina.

Lue myös:

    Uusimmat