Suomen EU-jäsenyydestä 25 vuotta: Jäätteenmäki ja Jaakonsaari kaipaavat unionilta lisää yhtenäisyyttä: ”Sisäinen rapautuminen on erittäin huolestuttavaa”

8:16img
Missä mennään EU? Politiikkakonkarit keskustelevat unionin menneisyydestä ja tulevaisuudesta
Julkaistu 14.10.2019 10:28

Meeri Männikkö

meeri.mannikko@mtv.fi

Suomessa elettiin 25 vuotta sitten jännittäviä hetkiä. 16. lokakuuta äänestettiin liittymisestä Euroopan unioniin.

Katso videolta, millaisina entiset europarlamentaarikot muistavat nämä ajat!

Enemmistö (56,9 %) äänestykseen osallistuneista kannatti liittymistä. Äänestysprosentti oli 74. Eduskunta noudatti tulosta, ja Suomen EU-jäsenyys astui voimaan 1. tammikuuta 1995.

Pääkallopaikoilla 25 vuotta sitten oli tänään Huomenta Suomessa vieraillut Anneli Jääteenmäki, joka oli äänestyksen aikaan hallituksen oikeusministeri. Ministeriö oli vastuussa kansanäänestyksen järjestämisestä.

– Kyllä Suomessa tiedettiin [mistä äänestetään]. Siitä oli keskusteltu pitkään ja valtio ja hallitus olivat tiedottaneet asiasta. Talousasiat olivat esillä, maatalous, aluepolitiikka, tietysti turvallisuus ja sosiaaliturva-asiat, sosiaalipolitiikka keskusteluttivat ja kiinnostivat myös, Jäätteenmäki muistelee.

Jaakonsaari: Kaikki maat eivät ole sisäistäneet Euroopan perusarvoja

EU:n merkitys on sittemmin kasvanut kansalaisten silmissä, arvioi Liisa Jaakonsaari, joka toimi europarlamentaarikkona vuosina 2009-2019. Hän myös toteaa, että EU on monien uusien haasteiden edessä tehokkaampi kuin koskaan aikaisemmin.

– Toisaalta sitten on tällainen sisäinen rapautuminen, joka on erittäin huolestuttavaa, Jaakonsaari sanoo.

Sisäisellä rapautumisella hän viittaa siihen, että kaikki maat eivät ole sisäistäneet Euroopan perusarvoja. Hän nostaa esimerkkeinä Puolan ja Unkarin. Rapautuminen on johtanut kahnauksiin unionin sisällä.

Liikaa sanoja ja lupauksia, kun tarvittaisiin päätöksiä ja tekoja

Miten Euroopan unionin sitten tulisi kehittyä ja muuttua?

– Kyllä EU:ssa kaivattaisiin enemmän sellaista yksimielisyyttä ja päätöksiä ja tekoja. Nyt siellä on ehkä liian paljon sanoja ja luvataan paljon. Sitten sitä ei pystytä aina toteuttamaan.

Myös Jaakonsaari on samaa mieltä yhtenäisyyden merkityksestä:

– Yhtenäisyys on tällä hetkellä erittäin tärkeää ja sitten nämä uudet haasteet, kuten ilmaston muutos ja digi-murroksen haltuun saaminen. On erittäin tärkeä asia, että unioni pystyy yhtenäisesti näyttämään maailmalle suuntaa. 

Tuoreimmat aiheesta

EU