Suomen EU-puheenjohtajuus alkaa – Mikä on kauden pääteema, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen? "Emme voi Suomen etu edellä mennä johtamaan"

16:06img
Julkaistu 01.07.2019 08:26

MTV UUTISET – JUTTA HALMINEN – STT

Suomesta tulee tänään puoleksi vuodeksi Euroopan unionin puheenjohtajamaa. Yksi Suomen puheenjohtajakauden kärkiteemoista on ilmastonmuutoksen hillitseminen.

Suomelle tärkeiden asioiden edistäminen ei ole eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen mukaan pääteemana.

– Alkuun on sanottava, että kun me olemme puheenjohtajamaa, niin tehtävä on katsoa eurooppalaista yhteistä etua ja olla vilpitön asioiden välittäjä. Emme voi Suomen etu edellä mennä johtamaan kokouksia. Aika nopeasti ajautuisimme yhteentörmäyksiin, mutta kyllä puheenjohtajuus tarjoaa kullekin maalle mahdollisuuden nostaa sellaisia asioita agendalle, jotka ovat tälle maalle tärkeitä, hän sanoo. 

Tulevana tammikuuna arvioidaan, miten Suomi pärjäsi. Tuppurainen toivoo, että kestävän kehityksen ajattelu on noussut tärkeäksi koko unionissa.

– Yleisesti ottaen olemme halunneet tuoda kestävän kehityksen ajattelua, joka löytyy pääministerin hallitusohjelmasta. Kestävän kehityksen ajatteluunhan kuuluu se, että pitää antaa seuraaville polville paremmassa kunnossa maapallo ja unioni, kuin millaisena olemme sen itse saaneet. Konkreettisina asioina uskoisin, että jos Suomen kaudella saadaan neuvoteltua EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategia, niin kyllä silloin on hurraa huutojen aika, Tuppurainen sanoo.   

Katso Tuppuraisen haastattelu kokonaisuudessaan ylhäällä olevalta videolta. 

EU:n nimitysruletti jatkuu

EU-johtajat jatkavat neuvotteluita korkeista nimityksistä EU:n huippukokouksessa Brysselissä. Kokous alkoi eilen illalla jo valmiiksi kolme tuntia myöhässä. Kokous keskeytettiin puolenyön aikaan kahdenvälisiä neuvonpitoja varten.

Diplomaattilähteen mukaan huippukokouksia johtava Donald Tusk olisi testaillut kahdenvälisissä keskusteluissa kolmea keskustaoikeistolaista nimeä komission johtoon.

Kannatusta tunnusteltiin Irlannin pääministerille Leo Varadkarille, ranskalaiselle brexit-neuvottelijalle Michel Barnierille ja bulgarialaiselle Maailmanpankin pääjohtajalle Kristalina Georgievalle.

Kompromissiesitys hollantilaisesta Frans Timmermansista komission johtoon on törmännyt kovaan vastustukseen EPP:stä ja itäisemmästä Euroopasta.

Tuoreimmat aiheesta

EU