Suomen historian suurimmat yrityskaupat peruuntuivat, kun Thyssenkrupp ilmoitti tänään, ettei aio hyväksyä Koneen tekemää tarjousta yhtiön hissitoiminnan ostamisesta.
Päätös ei tullut täytenä yllätyksenä Inderesin analyytikko Erkki Vesolalle.
– Kyllä ne riskit sen suhteen, että tämä ei päätyisi Koneelle, olivat kasvaneet. Thyssenin hallituksessa oli aika paljonkin pelkoja siitä, että Koneelle myyminen ei tulisi menemään kilpailuviranomaisilla läpi. Nyt sitten vaikuttaa siltä, että hallituksessa jatketaan kahden pääomasijoittajan kanssa keskustelua, Vesola toteaa.
– Sellaistakin ratkaisua on väläytelty, että näitä kaikkein kriittisimpiä Thyssen Elevatorin eurooppalaisia osia olisi myyty erikseen pääomasijoittajille ikään kuin Koneen sateenvarjon ulkopuolella. En tiedä, miten helppoa se olisi käytännössä ollut toteuttaa ja miten kilpailuviranomaiset siihen suhtautuisivat, hän jatkaa.
Schindler oli valmis nostamaan kanteita
Perjantaina kävi ilmi, että Schindler olisi nostanut kanteita Konetta vastaan, mikäli Kone olisi ostanut Thyssenkruppin.
– He olisivat olleet valmiita nostamaan kanteita kilpailutuksesta miltei kaikkien kilpailuviranomaisten saralla. Siitä saatiin vielä lisämaustetta tähän, Vesola toteaa.
"Siedettävä" tarjous
Kone olisi tarjonnut Thyssenkruppista seitsemäntoista miljardia euroa. Koneen vuosittainen liikevaihto on noin kymmenen miljardia euroa.
– Sinällään tuo kauppahinta, kun katsoo Thyssen Elevatorin lukuja , niin meidän mielestämme seitsemäntoista miljardia olisi ollut – sanotaanko, siedettävä ja perusteltavissa oleva hinta. Tietysti riippuu myös siitä, mikä kaupan lopullinen muoto olisi ollut ja miten Kone olisi sen rahoittanut. Mutta se jää tässä valitettavasti näkemättä.
Vesola arvioi, että Kone kärsi lievän tappion menetetyistä kaupoista.
– Sanotaanko, että tähän on ehkä käytetty aika paljon resursseja. Kone on kuitenkin aika pitkään viestinyt, että toimialalla olisi tilaa. Siinä mielessä tämä on jonkinmoinen kolaus Koneelle.
Ei vastaavia kauppoja
Vesolan mukaan Koneella oli selkeä motiivi havitella Thyssenkruppia.
– Kyllä se on tuo hissien huoltobisnes, jossa on mahdollisuus saada skaalaetuja ja parantaa kannattavuuttansa. Kone ja Thyssenkrupp yhdessä olisivat nousseet esimerkiksi Otiksen yläpuolella hissien huoltomäärissä.
Vesola arvioi, että Kone jatkaa yrityskauppojaan hieman pienemmän mittakaavan peliliikkeillä.
– Tällaisen kokoluokan transaktioita ei enää tulla näkemään, Vesola toteaa.