Koneen Säätiö: Eduskuntatalon töhrimisellä ja Elokapinalle myönnetyllä rahalla ei yhteyttä

Eduskuntatalon pylväiden töhriminen, johon osallistuivat ympäristöliikkeet Suomen Elokapina sekä ruotsalainen Återställ Våtmarker, on nostanut uudelleen esille Koneen Säätiön viime vuonna Elokapinalle myöntämän 200 000 euron hankerahoituksen.

Kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) syytti tiedotteessaan tänään keskiviikkona Koneen Säätiötä Elokapinan töhrinnän sponsoroinnista.

– Lisäksi olisi reilua tiedottaa säätiöstä, haluavatko he todella jatkossa rahoittaa järjestöä, joka turvautuu laittomiin keinoihin, Antikainen sanoi.

Koneen Säätiön toimitusjohtajan Ulla Tuomarlan mukaan töhriminen ja hankkeelle myönnetty rahoitus eivät liity toisiinsa.

– Lähtökohtaisesti näillä asioilla ei ole mitään yhteyttä. Meidän rahoituksemme on kohdentunut Metsän vuoro -hankkeeseen, josta me olemme saaneet hakuvaiheessa tarkan hankesuunnitelman, Tuomarla sanoo.

Hanketta on rahoitettu säätiön Metsän puolella -rahoitusohjelmasta.

"Ei voi rahoittaa mitään laitonta"

Toimitusjohtajan mukaan Koneen Säätiö ei voi rahoittaa mitään laitonta eikä hankesuunnitelmassa ehdotettu laitonta toimintaa.

Koneen Säätiön verkkosivuilla kerrotaan, että Metsän vuoro -hankkeessa toteutetaan uudenlainen tarveperusteinen kompensaatiomalli, jonka puitteissa kampanjan järjestäjille turvataan ajallisia resursseja joko puoli- tai kokopäiväiseen aktivismiin.

Mitä tämä tarkoittaa?

– Kompensaatiomallin tarkoitus on vapauttaa aikaa puoli- ja kokopäiväiseen aktivismiin. Se tarkoittaa aktivismia, jota hankekuvauksessa on kuvattu. Hankerahoitustamme ei ole tarkoitettu yleisesti Elokapinan toimintaan, Tuomarla kertoo.

Rahoitus punnitaan tarkkaan

Koneen Säätiö ei Tuomarlan mukaan epäile, että Elokapina olisi käyttänyt väärin saamaansa hankerahoitusta. Hankkeen johtaja on Tuomarlan mukaan päävastuussa siitä, että hankkeessa tehdään suunnitelmassa kuvattuja asioita.

Toimitusjohtaja sanoo, että kysymys siitä, mitä Koneen Säätiö ajattelee Eduskuntatalon pylväiden töhrimisestä, on epäolennainen. Hän ei halua kommentoida aihetta tarkemmin, koska asiaa ei ole vielä ehditty käsitellä säätiössä.

– Niin kuin sanottua, tämä ei ole meidän rahoittamaamme toimintaa, joten siinä mielessä meidän ei tarvitse yhteistä kantaa edes muodostaa.

Tuomarlan mukaan on todella vaikea arvioida, vaikuttaako Elokapinan tämänpäiväinen toiminta Koneen Säätiön suhtautumiseen ryhmää kohtaan.

– Hallitus tekee meillä kaikki rahoituspäätökset, ja hallituksen jäsenet varmasti myös vastaisuudessakin hyvin tarkkaan punnitsevat sen, mihin rahoja laitetaan. Kilpailu on kovaa, ja saamme erinomaisia hakemuksia.

Tuomarlan mukaan myös Metsän vuoro -hankkeen suunnitelma on ollut hallituksen jäsenten mielestä aivan erinomainen.

– Emme ole asiasta erityisen huolissamme. Huolestuttavaa on vain se, että olemme takaisin samassa tilanteessa, kun reilu vuosi sitten uutisoitiin Koneen säätiön hankerahoituksesta Elokapinalle. Silloin levisi hyvin laajasti väärinymmärrys siitä, että Elokapina saisi meiltä rahaa yleiseen toimintaan.

Lue myös:

    Uusimmat